Veemarkt in de Dorpsstraat in 1912. Op de achtergrond de veranda van Hotel Hurkmans (nu Dorpsplein) en rechts de gevel van Café-pension G. Driessen. (nu gemeentehuis) (foto: Archief Gerrie Driessen)
Veemarkt in de Dorpsstraat in 1912. Op de achtergrond de veranda van Hotel Hurkmans (nu Dorpsplein) en rechts de gevel van Café-pension G. Driessen. (nu gemeentehuis) (foto: Archief Gerrie Driessen)

Hervatting veemarkt te Groesbeek op 3 april 1912

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

De redactie vervolgt: 'Groesbeek heeft zelf veel en puik vee en daarom is het jammer, dat de markten door den onbeduidende aanvoer immer achteruit gingen. Nu heeft zich een commissie gevormd, die, met flinken steun van de gemeente, den Boerenbond, de VVV Groesbeeks Belang en particulieren, door het houden van gratis verlotingen onder al wie runderen ten verkoop heeft naar deze de markt te brengen. Een groot aantal prijzen is beschikbaar en naar verluidt zijn de Groesbeekse boeren reeds eensgezind besloten al wat maar poten heeft aan de lijn te zetten. Als er nu ook maar kopers komen opdagen, en die zullen stellig niet wegblijven, dan belooft deze markt voor Groesbeek iets 'nie dagewesenes'te worden'.

Op 4 april 1912 wordt van deze markt als volgt verslag gedaan: 'De heden gehouden eerste Groesbeekse veemarkt met gratis- verloting is, naar men ons uit Groesbeek meldt, uitstekend geslaagd. Er werden 123 runderen aangevoerd. De handel was zeer levendig, vooral ook omdat veel vreemde kooplieden aanwezig waren. De prijzen waren hoog. Het is te hopen dat de volgende markt, heden over 14 dagen, een even gunstig resultaat moge hebben; dan is te verwachten, dat Groesbeekse veemarkt in de toekomst haar vroegere roem heroveren zal'.

Ruim tien jaar gaat het goed, maar op 6 nov. 1934 moet worden afgekondigd dat het aantal veemarkten te Groesbeek verminderd zal worden. Markten van runderen, varkens, klein en pluimvee voortaan nog maar vijf keer per jaar. Verder nog vier markten van uitsluitend varkens, klein en pluimvee tussen mei en oktober.

Onder de kop GROESBEEKSE VEEMARKT schrijft de redactie van de Prov. Gelderse en Nijmeegse Courant: 'Men verzoekt ons te wijzen op een advertentie in dit blad, waarin de grote vrije jaarmarkt voor rundvee op woensdag 3 april te Groesbeek wordt aangekondigd' (foto: archief Gerrie Driessen)