Boeiende spoedcursus spionage training in Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – In het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944 - 1945 aan de Wylerbaan in Groesbeek was voor de jeugd van 8 tot 12 jaar dinsdag de start van een spoedcursus om spion te worden.

21 kinderen raakten geboeid door de spionverhalen van Martin Arts en Pieter Geijsberts, die al jaren tijdens de schoolvakanties deze spoedcursussen verzorgen en met succes. Steeds zitten de cursusleiders volgeboekt. De kinderen leren in anderhalf uur de kneepjes van het vak om later eventueel spion te worden. Echter ten opzichte van de WOI en WOII is er op dat gebied veel veranderd, lieten Martin en Pieter weten. "Vroeger werden gegevens verzameld en in geheimschrift doorgegeven of werd er een kleine radio-ontvanger in een boek verstopt en werden persoonspapieren vervalst."

Ook hadden enkele kinderen zelf een idee om te kunnen spioneren zoals een van hen opperde: 'In dienst treden in het leger van de vijand en dan de gegevens doorspelen'. De deelnemende kinderen gingen na afloop met spannende spionverhalen huiswaarts en kregen allen een spiondiploma, dat ongetwijfeld een mooi plaatsje in hun slaapkamers krijgt. Op dinsdag 8 mei zal de spoedcursus spionagetraining worden herhaald. Men dient wel te reserveren via info@bevrijdingsmuseum.nl.