Cappella Amsterdam (Foto: Annelies van der Vegt)
Cappella Amsterdam (Foto: Annelies van der Vegt) Foto: Annelies van der Vegt

Pure schoonheid

bij Orlando di Lasso

Foto: Annelies van der Vegt

BEEK - Zaterdagavond 2 juni treedt Cappella Amsterdam onder leiding van Daniel Reuss op in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek. Op het programma staan de Psalmi Davidis Poenitentiales (Davids Boetepsalmen) van Orlando di Lasso (1532-1594).

Orlando di Lasso schreef meer dan tweeduizend werken en hij toont zich met het grootste gemak een meester in elk genre: missen, motetten, chansons, madrigalen, dansen en nog veel meer. Zijn genialiteit, energie, ernst vermengd met humor, vroomheid verzacht door luchthartigheid, bijzonder taalgevoel en zijn beheersing van alle muzikale technieken, maakten dat mogelijk. Maar het zijn vooral de motettenreeksen, waaronder Davids Boetepsalmen, waarin de geniale componist zichzelf overstijgt en een pure schoonheid bereikt die tot in de kleinste details wordt uitgewerkt. Hij combineert de muzikale pracht van een doorwrochte meerstemmigheid met een optimaal gebruik van de expressieve lading van de teksten die hij op de voet volgt. Het verheven, haast meditatieve karakter van dit repertoire is bij Cappella Amsterdam, winnaar van de Edison Klassiek 2017, in bijzonder goede handen.

De aanvang is om 20:15 uur; toegang kost 23 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Primera De Postkoets in Beek (alleen contante betaling), Boekhandel Roelants in Nijmegen en via www.concertseriebeek.nl. Voor studenten tot en met 27 jaar en CJP is de toegangsprijs 10 euro. Reductiekaarten zijn, op vertoon van legitimatie, alleen verkrijgbaar bij de kassa in de kerk.