Afbeelding
Foto: Peter Hendriks

Leerlingen krijgen

geschiedenisles op oorlogslocatie

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Voor de negende maal hebben in totaal 88 leerlingen een historische en tegelijkertijd een educatieve dag gehad over de oorlog op een bijzondere oorlog locatie aan De Klös in Groesbeek. Daar had Ilze de Vries - lerares van de Montessori College - haar huis en tuin voor dit bijzonder gebeuren open gesteld.

Burgemeester Slinkman vond het een hele eer hierbij te mogen zijn. Op deze bijzondere dag zullen jullie veel horen en meemaken wat er hier 74 jaar geleden heeft afgespeeld. Je zou niet zeggen dat deze mooie plek – waar je eindeloos kunt uitkijken over de akkers en velden - iets te maken heeft gehad met de oorlog, maar hier heeft veel oorlogsleed plaatsgevonden, aldus Slinkman. Hij hield vervolgens een kort oorlogsverhaal over een Amerikaanse militair die hier in de omgeving is gesneuveld. Vervolgens werd het programma gestart met 42 vrijwilligers die de jeugd begeleidden.

Op de Foxhill was een eerstehulppost ingericht waar een geschminkte gewonde militair (pop) lag. Theo Giesbers hield een presentatie over 'Het Bommenbos' die vergezeld ging van unieke foto's. Ook de parachuteclinic maakte veel indruk op de leerlingen. Vervolgens werd en in groepjes gewandeld langs historische plekken in het gevechtsterrein langs de Derdebaan, waar ze een eind mochten meerijden in militaire voertuigen. Na een gezamenlijke afsluiting gingen de leerlingen van obs De Sieppe, Montessorie College Groesbeek en de Adalbertschool uit Mook tevreden naar school terug. Zij hadden ongetwijfeld thuis een heel verhaal over de oorlog.