10 Nov. 1934. Feestelijk ontvangst burgemeester jhr. Van de Poll en echtgenote aan de gemeentegrens bij H. Landstichting. Rechts F. van Bernebeek. Links Jac. Bons, J.Kersten en H. Cillessen.
10 Nov. 1934. Feestelijk ontvangst burgemeester jhr. Van de Poll en echtgenote aan de gemeentegrens bij H. Landstichting. Rechts F. van Bernebeek. Links Jac. Bons, J.Kersten en H. Cillessen. Foto: Archief Gerrie Driessen

Burgemeester Jonkheer Van de Poll (2)

Ter inleiding. De uitslag van gemeenteraadsverkiezing van 1935 werd aangevochten omdat het oproepformulier foutief was opgemaakt. Pas drie maanden later werd de nieuwe raad geïnstalleerd, echter zonder zes herkozen leden. Voor meer info over deze unieke kwestie zie 'Oud Groesbeek in woord en beeld' blz. 161 en 'Lokaal bestuur in Groesbeek ca 1750 – heden', blz.61.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Foto: Archief Gerrie Driessen\

Op 19 sept.1935 wordt bekend gemaakt dat door de Raad van State een beroep van het raadslid Weeling en zes anderen is behandeld. Ruim een half jaar later, op 25 mei 1936 bericht de krant: 'Raad weer voltallig. Kleine administratieve fout oorzaak ongewenste toestand'. De kwestie ontstond circa zes maanden na het aantreden van burgemeester Jhr. Van de Poll, wiens optreden bekritiseerd wordt in een op 17 april 1936 gepubliceerde ingezonden brief door ene X. De goed op de hoogte zijnde X schrijft onder meer: 'In een niet te breidelen stroom van volzinnen tracht de heer Weeling de puzzel van Groesbeek tot klaarheid te brengen tijdens de raadsvergadering en konden belanghebbenden ten overstaan van de raad hun bezwaren tegen het voorstel inbrengen en toelichten. Een officiële kennisgeving in de pers is daarover echter niet verschenen. Men fluistert hier, dat de burgemeester niet van de pers houdt en daarmee liefst zo weinig mogelijk van doen heeft. Er zijn echter nog andere fluisteringen. Hoewel men den burgemeester in november '34 feestelijk heeft ingehaald, en over en weer trouw beloofd werd, is de wederzijdse genegenheid er niet groter op geworden. Er moet zelfs een lijvig adres met bezwaren verzonden zijn naar den minister, getekend door velen. Men fluistert zelfs, dat daarop namen van gemeenteraadsleden en van een der wethouders voorkomen. Het privaatrecht schijnt een moeilijk vak te zijn, dat diepgaande studie vereist en toch maar zo weinig voldoening schenkt. Met dank voor de plaatsing. Hoogachtend X. De redactie van de krant voegt nog toe :'Onze lezers weten nu wel, dat blijkbaar in Groesbeek nog niet alles botertje tot de boom is. Wij sluiten hiermede de discussie'. Volgende week aflevering 3.