Afbeelding
Foto: Joop Verstraaten

Leerlingen helpen tuinen aanplanten rondom school

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Ruim vier jaar geleden werden er tuinbakken gerealiseerd buiten bij de klassen van basisschool 't Vossenhol aan de Van Ruysdaelweg. Echter dit was van korte duur, omdat het onkruid de overhand kreeg en de bakken een doorn in het oog waren voor zowel de leerkrachten als de leerlingen.

"Diverse pogingen mislukten", aldus Vanessa Simons van 't Vossenhol. Donderdag is aan de jarenlange irritatie een einde gemaakt. Na advies te hebben ingewonnen van professionals van Via Natura is er een plan opgesteld waar in de natuurcommissie van de school zich helemaal kon vinden. Donderdag heeft Tiny Wigman van Via Natura samen met José Koster – de tuinvrouw van Via Natura – de grond van de tuinen voorbereid, zodat de leerlingen vrijdag met man en macht aan de slag konden gaan met het planten van de zeven tuinen.

In totaal ging het om ruim 600 planten en 20 struiken met zeven verschillende soorten bessen. De school werd rondom verrijkt met een kriebeltuin, eetbare tuin, bollen - en knollentuin, een bloementuin en een insectentuin. Als het aan Tiny Wigman ligt komt er ook nog een insectenhotel bij. Deze tuinen vormen een brug naar het park en de natuur en voor alle leerlingen is er een speciaal lesprogramma ontwikkeld om de jeugd nog meer bij de natuur te betrekken dan nu het geval al is. Vanessa Simons hoopt dat de ouders tijdens de vakantie zo nu en dan een kijkje komen nemen en zo nodig de planten water geven. Maar de meeste planten kunnen zichzelf redden. Dit project is mogelijk gemaakt dankzij de gemeente Berg en Dal, die het ontwerp en planten heeft bekostigd.