Afbeelding
Foto: Eigen foto

Niels Wijnhoven winnaar

Asapcup Modelvliegen vrije vlucht

Foto : Eigen foto

ERMELO/GROESBEEK - Afgelopen weekend vond in het Gelderse Ermolo de derde selectiewedstrijd plaats in een serie van acht wedstrijden Modelvliegen Vrije Vlucht voor de directie plaatsing voor het wereldkampioenschap (in 2019 in Amerika). Hierbij is de eindstand bepalend voor het Nederlands Kampioenschap modelvliegen 2018.

Er moesten vijf ronden gevlogen worden. De rondetijden werden afhankelijk van de windsnelheid voor elke ronde opnieuw bepaald. De weersomstandigheden op de grote heidevlakte op de Noord-Veluwe waren redelijk te noemen. Na afloop van de vijf vliegronden hebben zich vijf vliegers geplaatst voor de eerste finale. Met weinig wind en thermiek slaagden drie vliegers erin de tijd van vijf minuten vol te vliegen; onder hen Niels Wijnhoven uit Groesbeek. Hierrna moest er een tweede fly-off gevlogen worden. De vliegtijd werd bepaald op tien minuten, voor Nederlandse begrippen een uitzonderlijk lange vliegtijd. Zeer verrassend voor iedereen vlogen alle drie overgebleven deelnemers de tien minuten vol. Er werd een derde fly-off bepaald met weer een vliegtijd van tien minuten onder bijna windstilte en haast geen thermiek. Een dergelijke bizarre finale in nog nooit voorgekomen in de tachtigjarige vrije-vluchtgeschiedenis van Nederland.

Uiteindelijk eindigde Mark Rossen uit Wijchen op een derde plaats met 3 minuut en 26 seconden, tweede werd Maarten van Dijk uit Tilburg met 6 min. en 40 sec. en de verrassende winnaar werd Niels Wijnhoven uit Groesbeek. Hij wist de tijd van tien minuten vol te vliegen. Niels staat nu op de vijfde plaats in het NK-klassement en het selectieklassement voor het WK. De komende maanden zijn er diverse buitenlandse wedstrijden, waar Niels nog extra punten kan scoren voor de WK-selectie.