Afbeelding
Foto:

Premièreconncert wereldmuziekgroep Jugalbandi

LENT - Op 10 juni zal de wereldmuziekgroep Jugalbandi haar eerste concert geven. Dit gaat gebeuren in de gemeenschapsruimte van woongemeenschap Eikpunt, Duitslandstraat 4 in Lent. Het concert begint om 20:00 uur.

Jugalbandi bestaat uit vier muzikanten die veel bijzondere instrumenten bespelen. Het instrumentarium bestaat uit sitar, tanpura, Bluepoint Steelharp, udu, bansuri, bosfluit, dulcimer en gitaar. Dit is een collectie instrumenten die zijn oorsprong vindt in vele werelddelen; vandaar dat de muziek van Jugalbandi met recht het predicaat 'wereldmuziek' verdient.

De groepsleden hebben allen een andere muzikale achtergrond, zodat de muziek een breed klankspectrum beslaat. Enkelen hebben een opleiding in klassieke Indiase raga-muziek gehad, en daardoor heeft een aantal stukken ook soms een meditatieve sfeer. Daarnaast is improvisatie een belangrijke onderdeel van de Jugalbandi-muziek. Deze improvisaties geven de muzikanten de ruimte om ook expressievere stukken te spelen waardoor de muziek bijzonder afwisselend, levendig, boeiend en verrassend wordt.

Behalve instrumentale stukken zingt Jugalbandi ook onder andere mantra’s, Indiase gezongen verzen met een spirituele achtergrond. Jugalbandi bestaat uit: Tonny Bol: zang, tanpura, percussie; Niek Edeling: Bluepoint Steelharp; mondharmonica,bansuri, bosfluit, udu; Leo de Kruis: sitar, gitaar, dulcimer, harmonium, zang; Bob Verheul: udu, percussie, zang. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.