(Foto: Joop Verstraaten)
(Foto: Joop Verstraaten)

Protestantse kerkhof in Groesbeek nu compleet

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Met de ingebruikname van een wensboom en strooiveldje is de begraafplaats bij de historische protestantse kerk aan de Kerkstraat helemaal compleet.

Het begon allemaal in het voorjaar 2017 liet Hennie Smit aan de aanwezigen weten, toen zij aan steenhouwer Jeroen van Leeuwe vertelde dat het columbarium bijna vol was en dat het kerkhof meer ruimte nodig had voor asbestemmingen. Het gevolg was een ontwerp met drie cirkels. Na alle voorbereidende werkzaamheden door Jan Goud geassisteerd door Maarten en Piet Rutten zijn we aan de slag gegaan, aldus Hennie Smit. Op een zaterdag hebben enkele sterke gemeenteleden geholpen met het aanbrengen van 31 keldertjes en het aanleggen van paden. Er zijn ook acht urnenplaatsen gerealiseerd waarop ornamenten geplaatst kunnen worden.

Omdat tegenwoordig de verhouding begraven / cremeren in deze regio 40 - 60 is moest er ook een strooiveldje aangelegd worden die is gerealiseerd op de plaats waar rododendrons, bramenstruiken en puin lag. Via via werd de Groesbeekse siersmid Richard Kerkhoff benaderd, die gezocht heeft naar een modelboom. Nadat hij een schetsje had gemaakt was iedereen enthousiast. Stap voor stap is de wensboom gerealiseerd, liet hij zaterdagmiddag weten. "Toen ik de ijzeren stam met nerven klaar was heb ik tak voor tak gemaakt van dik tot dun ijzer." Als laatste waren de blaadjes, het eerste blaadje kwam op zijn naam te staan: gemaakt door Richard Kerkhoff 2017 – 2018. Deze boom zal niet meer groeien liet hij gekscherend weten. Nadat Hennie Smit een gedicht voorlas was de ingebruikname een feit. Als laatste liet zij weten – voordat er geproost werd – dat de kerkenraad besloten had om maximaal vijf plaatsen per jaar beschikbaar te stellen aan niet-gemeenteleden.