Berg en Dal draagt 10.000 euro bij aan Canada-verhaal

BERG EN DAL – Naast de gemeente Apeldoorn, Bergen op Zoom, Rijssen-Holten is Berg en Dal ook bereid om 10.000 euro bij te dragen om aan het verhaal rondom de Canadezen in de Tweede Wereld Oorlog meer bekendheid te geven.

Volgens de vier gemeenten is het verhaal van de Canadezen altijd onderbelicht geweest. De vier gemeenten hebben een sterke binding met Canada, mede door het feit dat in drie gemeenten een grote Canadese erebegraafplaats ligt, terwijl er in Apeldoorn een monument staat. De Canadese erebegraafplaats is de grootste waar met de regelmaat ook herdenkingen zijn.

75 jaar bevrijding
In 2019-2020 wordt groots gevierd dat de bevrijding 75 jaar geleden is. Om die reden hebben de vier Canada gemeenten behoefte aan een goed, doordacht en aantrekkelijk verhaal dit vooral om betrokkenheid en binding over de Canadese bevrijding te versterken. Ook voor de vele toeristen die jaarlijks een bezoek aan de Canadese erebegraafplaatsen brengen kan dit verhaal voor meer beleving zorgen.
De gemeente heeft het draagvlak voor de verhaallijn getoetst bij de stichting STER, Bevrijdingsmuseum en de Groesbeek Airborne Vrienden die van mening zijn dat de gemeente Berg en Dal aan het Canada verhaal moet bijdragen. Zij maken zich alleen zorgen of de verhaallijn wel aansluit op de huidige verhaallijnen in de gemeente Berg en Dal rondom de Tweede Wereldoorlog .