Afbeelding
Foto: Peter Hendriks

Wethouder Visser reikt monumentenschildjes uit

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – De kersverse wethouder Annelies Visser van Berg en Dal is zaterdag 9 juni druk in de weer geweest om de nieuwe monumentenschildjes uit te reiken aan de eigenaren van een gemeentelijk monument.

Op initiatief van de Stichting Heemkunde Berg en Dal krijgen al de monumenten die de gemeente Berg en Dal rijk is een nieuw monumenten schildje met het wapen van de gemeente Berg en Dal. Het jongste monument betrof de Thornsche Molen in Persingen omdat het een exacte kopie is van de molen die tijdens de oorlog is vernield.. Samen met de oud-voorzitter van de stichting Thornsche Molen Jan van Eck bevestigde wethouder Visser het schildje op de gevel van de molen. Vervolgens konden de bewoners van monumenten uit Millingen hun schildje ophalen in hotel Millings Centrum. Als laatste bezocht wethouder Visser hotel -restaurant en conferentieoord Holthurnsche Hof aan de Zevenheuvelenweg in Berg en Dal (waar in de Romeinsetijd dakpannen en aardewerk werden gemaakt).

De eigenaars van monumenten werden welkom geheten door Geert Fleuren van de stichting Heemkunde Berg en Dal die vervolgens het woord gaf aan wethouder Visser. De gemeente Berg en Dal telt in totaal 389 monumenten waarvan 109 Rijksmonumenten en 280 gemeentelijke monumenten. "Als gemeente leggen wij de nadruk op erfgoed dat ook belangrijk is voor het toerisme", aldus Visser. "Dat erfgoed leeft bewijst wel het feit dat er in de gemeente negen organisaties bezig zijn voor het behoud van cultureel erfgoed. Het is zaak om die kennis met elkaar te delen. Het betreft vooral oude gebouwen woonhuizen maar er zijn ook brievenbussen bij", volgens Visser. "Wij zijn trots op uw monument waar u zelf ook best trots op kunt zijn en zijn erg blij met het initiatief van stichting Heemkunde Berg en Dal", aldus Annelies Visser.

Geert Fleuren liet weten dat dit het tweede project is van de stichting. Het eerste project waren de grenspalen en nu de parels waarin de mensen wonen. Samen met de manager van Holthurnsche Hof René Sloot bevestigde wethouder Visser het schildje op de gevel van het hotel onder groot applaus van de overige bezitters van monumenten. Vervolgens kon iedere monumenten eigenaar een schildje ophalen.