(Foto: Joop Verstraaten)
(Foto: Joop Verstraaten)

Minder middeldure huurwoningen op locatie Spoorlaan

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – De carrouselleden van de gemeente Berg en Dal werden onlangs overvallen toen zij de informatienota aanpassing fase 2 van de Spoorlaan in Groesbeek ontvingen. Het plan bleek sinds december 2017 flink gewijzigd te zijn.

Zo zouden er 22 middeldure huurappartementen op de voormalige locatie van de Hema en de huidige van Scapino gerealiseerd worden en twee dure koopappartementen. Echter de plannen zijn zo gewijzigd dat er geen 22, maar 18 middeldure huurappartementen (kale huurprijs 850 euro) en zes dure koopappartementen gerealiseerd worden. Daarnaast wordt het complex een etage hoger als gepland en komt neer op zo'n 12 meter hoogte.

Volgens wethouder Nelson Verheul zijn de plannen ten opzichte van december 2017 gewijzigd op advies van de Welstandcommissie en Gelders Genootschap. Albers van de PvdA was blij dat er weinig blik op het Dorpsplein was aangegeven, maar de ambtenaar die de wethouder bijstond liet weten dat het maar een schets betrof. Zij vroeg zich af wanneer het totaalplan op tafel komt te liggen. Verstraaten (GVP) vroeg zich af waarom de oppervlakte van de winkels vergroot was en vroeg zich af of het college niet bang is voor leegstand. Volgens de wethouders hoef je op zo'n toplocatie daar niet zo bang voor te zijn.

Zowel het CDA als de VVD pleitte voor duurzaamheid. Polderbreed was bang dat de projectontwikkelaar voor de wijziging een prijskaartje bij de gemeente zal neerleggen. Dat werd bevestigd. Als de ontwikkelaar daarvoor kosten heeft gemaakt, kan hij een maximum van 75.000 euro op de gemeente verhalen. Doesschate liet weten dat als er niet duurzaam gebouwd kan worden (gasloos en zonnepanelen) zij tegen het plan is. We leven de wettelijke regels na, liet de ambtenaar weten. Mevrouw Vree (GroenLinks) vroeg of er gedacht is aan het bevoorraden van de winkels die er komen. Dat zal aan de voorkant moeten gebeuren kreeg zij als antwoord.

Kersten (Sociaal Groesbeek) had vraagtekens bij de extra dure koopappartenmenten. D66 mevrouw Rooien was bang voor leegstand. Volgens de wethouder is dat momenteel alleen in Bellevue het geval. Ten Westeneind was van mening dat de kopers van de dure appartementen er op gewezen moeten worden, dat zij grenzen aan een evenementenplein waar met regelmaat activiteiten zijn, waarbij Ten Doesschate grapte: 'En brulkikkers?'. Volgens wethouder Verheul kan het plan bij de vaststelling van het bestemmingsplan nog bijgestuurd worden. Hij was blij met de reacties en suggesties, die meegenomen zullen worden.