(Foto: Joop Verstraaten)
(Foto: Joop Verstraaten)

Groesbeek krijgt wielerevenement dat Alpe d'Huzes moet evenaren

GROESBEEK – Afgelopen week werd het wielerevenement gepresenteerd in de tuin van hotel restaurant De Wolfsberg die in de toekomst de Alpe d'Huzes moet gaan evenaren. Het idee werd in 2015 geboren toen Ben Wijnhoven en Jan Hendriks aan het brainstormen waren nadat zij twaalf jaar lang het Regenbooggala mee hadden georganiseerd, waarbij ze liefst 1,5 miljoen euro voor het goede doel bij elkaar hebben gehaald.

Volgens de twee werd het tijd voor wat anders een 'sportief evenement'. In Groesbeek wordt veel gefietst over de Zevenheuvelenweg en de Oude Holleweg in Beek (de muur van Beek) die bij de wielrenners erg en trek zijn. Er werd contact gezocht met Johan Tiesnitsch die gebombardeerd werd als voorzitter, Dion Sluysmans penningmeester en secretaris Stijn Nooteboom. Ook de professionele wielerploeg Sunweb (met toprenners als Tom Dumoulin, Michael Matthwes en Wilco Kelderman) sloot zich bij het idee aan.

Het is uiteindelijk geworden 'Zeven voor Leven', waarbij de deelnemer(ster)s zeven maal de Zevenheuvelenweg, de Van der Veurweg en de Oude Holleweg nemen in totaal 123,9 kilometer waarbij ze 2000 hoogte meters moeten overbruggen. Voor iedere ronde moeten de deelnemers sponsoren zoeken voor 77 euro. Het geld is bestemd om de vreselijke ziekte kanker eerder te kunnen ontdekken, zodat we de ziekte des te beter kunnen bestrijden waarbij de gezonde weefsels zoveel mogelijk worden gespaard, aldus professor radioloog Jelle Barentz van het Radboud UMC die bij de presentatie aanwezig was.

Het goede doel waar 'Zeven voor Leven' zich voor inzet is Stichting Kanker Zien. Vermoedelijk in oktober wordt de proloog gehouden, terwijl het evenement op zondag 26 me1 2019 om 05.00 uur van start gaat. De organisatie hoopt dat de eerste 'Zeven Voor Leven 'zo'n duizend deelnemer(ster)s zal trekken en hoopt dat dit aantal binnen enkele jaren uit zal gaan groeien tot vijfduizend uit het hele land en zelfs daarbuiten.