Foto: Remco Wildeman
Foto: Remco Wildeman Foto:

Expositie schoenindustrie in parkeergarage Spoorlaan

GROESBEEK – Wethouder Sylvia Fleuren heeft vrijdagmiddag 22 juni de mini-expositie over de rijke Groesbeekse schoenindustrie officieel geopend in de parkeergarage aan de Spoorlaan in Groesbeek.

Volgens Fleuren was de schoenindustrie in het Rijk van Nijmegen en zeer zeker ook in Groesbeek van groot belang. "Ik juich het initiatief van Bert Bloo en Gerrie Driessen van harte toe, want jullie nemen ons terug naar die goede oude tijd. De mensen hadden toentertijd weinig te besteden, hoewel ze op de foto's er nog best goed uitzien", aldus Fleuren. Zij las vervolgens een gedicht voor over die goede oude tijd.

Gerrie Driessen, een van de initiatiefnemers liet weten dat hij in oktober 2017 werd gebeld door Bert Bloo van de Stichting (Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving) om een dergelijke expositie op te zetten in Groesbeek. De gemeente was ook positief en maakte de negen panelen over de schoenindustrie in Groesbeek mogelijk. De Heemkundekring Groesbeek heeft er nog een paneel bij gedaan die tegen de gevel is geplaatst, zodat de fietsers er niet omheen kunnen.

Gekozen is voor de parkeergarage, op de locatie waar de ZOMA tot 2015 heeft gestaan. Bert Bloo liet weten enkele jaren geleden een petitie te hebben getekend voor het behoud van het Zomagebouw, maar dat heeft helaas niets uitgehaald, aldus Bloo. De Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen heeft een drietal fietstochten uitgebracht: een van 12 kilometer, 50 kilometer die door Groesbeek en Millingen voert en een van 60 kilometer die tot Ravenstein gaat. Door het doek van de paneel -waarop de Zoma staat afgebeeld te verwijderen, werd de mini-expositie door Sylvia Fleuren officieel geopend.