(Foto: Bert Roodbeen)
(Foto: Bert Roodbeen) Foto:

Onthulling beweeg- en ontmoetbankjes Vitaal Berg & Dal

Foto: Bert Roodbeen

BERG EN DAL – Na een woord van welkom door Bas Vosbeek Gezondheidsmakelaar GGD Gelderland-Zuid van GGD, werd woensdagmorgen 20 juni bij het dorpshuis Kerstendal het startsein gegeven voor de wandelroute en werden de eerste twee van de negen Beweeg- en Ontmoetbankjes onthuld.

Petra Kregting, van opbouwwerk Forte Welzijn las het gedicht Wandellint voor, Tiny Wigman van Via Natura vertelde over het project in het dorp Heilig Landstichting waarmee ze bezig is, om ook in alle andere dorpen, Beweeg en Ontmoetbankjes te plaatsen en toeristische routes te maken in deze mooie gemeente Berg en Dal waar toeristen maar ook bewoners van de andere dorpen de daaraan liggende dorpen kunnen bekijken. Hierna volgde de routewandeling door het dorp langs de negen bankjes. Deze bankjes maken het eenvoudiger voor ondermeer senioren om zich te voet door het dorp te begeven en elkaar bij activiteiten (of op de bankjes) te ontmoeten.

Nadat in 2015 op het terrein van de Vijverhof een beweegtuin werd geplaatst, volgden gesprekken over een beweegroute. Deze route verbindt de twee delen van het dorp. Dorpsbewoners gaven aan dat de plaatsing van een aantal bankjes in het dorp al zou zorgen voor meer beweging. Zo kunnen mensen die wat slechter te been zijn, toch haalbare afstanden overbruggen. En op deze manier kunnen ze vervolgens deelnemen aan activiteiten of elkaar wat vaker spontaan tegenkomen

De bankjes maken deel uit van het project Vitaal Berg & Dal bekend van onder andere de Toektoek en de mozaïektafel bij dorpshuis Kerstendal. Op initiatief van Opbouwwerk Forte Welzijn zijn diverse partijen aan elkaar verbonden en wordt er samengewerkt aan het vitaal houden van het dorp Berg en Dal door ontmoeten, meedoen en bewegen te stimuleren.