Bewoners omgeving park 't Groeske zijn overlast kauwen beu

GROESBEEK – De bewoners langs het park 't Groeske (de Mariendaalseweg en Hoflaan) hebben al weken last van een zwerm kauwen die voor de nodige overlast zorgen. Ten einde raad hebben de bewoners op 14 juni een mail naar de gemeente Berg en Dal gestuurd met de volgende inhoud:

"In het park het Groeske leeft een zwerm kauwen. Naast heel veel geluidsoverlast bijvoorbeeld in de vroege ochtend, waar slapen bijna onmogelijk is, laten de vogels veel uitwerpselen achter en is er risico op extra gevaar voor de gezondheid zoals teken vele malen groter. Vele mensen en kinderen spelen en genieten van dit park. Het lijkt ons fijn dit zo te houden. Graag verzoeken wij de gemeente deze zwerm een andere leefomgeving te geven waar mensen geen last van hebben, graag uw reactie."

De gemeente laat weten de mail te hebben ontvangen en zal de afzenders zo spoedig mogelijk bericht sturen over de afhandeling van het verzoek. Echter tot op heden is niets meer van de gemeente Berg en Dal vernomen. Naast het geluid en uitwerpselen hebben de bewoners van beide straten nog meer last van de kauwen: de kauwen beginnen 's morgens al om 05.30 en duurt tot 's avonds 21.30 uur, ze halen prullenbakken leeg, overal uitwerpselen op auto's , in zwembaden op stoepen en trottoirs (kinderen lopen de uitwerpselen mee naar binnen) en laten een hoop rommel achter. De bewoners worden zo nu en dat opgeschrikt dat een of meerdere exemplaren tegen de ramen vliegen. Volgens kenners is de kans groot dat door de kauwen meer teken in het park komen met alle gevolgen vandien.