'Wij brengen de fietsen terug'

MILLINGEN AAN DE RIJN - "Van 11 tot 15 augustus organiseren we een fietstocht van Duitsland naar Utrecht om eindelijk de in WO2 gestolen fietsen terug te brengen.' Wij brengen de fietsen terug', een fietstocht tegen het vergeten van ons verleden en voor nieuwe vriendschappen."

"Wat gaan we doen? In samenwerking met de ADFC (Duitse fietsersbond) en een radiozender zamelen we fietsen in in Duitsland. Vrijwilligers rijden deze fietsen naar Utrecht. In een vier dagen durende fietstocht met vele activiteiten onderweg, zoals concerten, lezingen et cetera. In Utrecht houden we bij aankomst een publieke presentatie, waarin we de pijnlijke verhalen en de slachtoffers van WO2 in herinnering willen brengen en ook om met onze vrienden en alle andere geïnteresseerden onze nieuwe en duurzame vriendschap te vieren. De volgende dag dragen we de fietsen over aan inwoners van Utrecht. Mochten zij al voldoende fietsen hebben, dan dragen we ze over aan een school of een hulporganisatie, bijvoorbeeld Vluchtelingenwerk.

We brengen de fietsen terug – Eindelijk. Waarom doen wij dit? Tijdens een barbecue een paar jaar geleden met goede vrienden in hun huis in de Kievitdwarsstraat in Utrecht werd ik geconfronteerd met heel veel 'fietsgrappen'. Ik besloot op basis daarvan een roman te schrijven met als titel 'Fahrräder für Utrecht'. Deze roman beschrijft een fietstocht van jonge mensen, die fietsen naar Nederland terug brengen. De deelnemers aan deze fietstocht vertellen de verhalen van hun (groot)ouders uit WO2 vanuit heel verschillende ervaringen en gezichtspunten. Dit opent nieuwe beelden; ook voor Nederlanders. Meedoen? Aanmelden kan bij Jochen Baier, email: jochen.baier@ph-gmuend.de. Aanwezig zijn kan op zondag 12 augustus vanaf 19.00 uur op adres Homüschemühl, Nielerstraße 244, 47533 Kleve-Keeken en/of op maandagochtend om 9.00 uur voor de flashmob en de dans der fietsen op de grensovergang aan het eind van de Molenstraat (kruising met Nielerstraße), Millingen aan de Rijn.