Afbeelding
Foto:

Schutterij viert 90e verjaardag dit jaar!

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK - In 1928 is de schutterij opgericht in de smederij van familie Kerkhoff aan de Reestraat. Inmiddels dus al 90 jaar actief in Groesbeek en met name in het kerkdorp De Horst.

De vereniging heeft op dit moment ruim 250 leden, verdeeld over een negental afdelingen. De schutterij heeft jaarlijks een aantal vaste activiteiten als het koningschieten in augustus, de kermisfeesten in september en het Sint-Hubertusfeest in november. De schutterij heeft een eigen schuttersgebouw aan de Vendelierstraat in Groesbeek.

Het gebouw is in 2010-2011 nieuw gebouwd en beschikt onder meer over een kleinkaliber-schietbaan en een kruisboogbaan in de kelder. In het gebouw vinden alle afdelingen onderdak en ook het uitgebreide archief heeft een plaats. Veel van de jaarlijkse activiteiten vinden plaats in of vanuit het eigen gebouw.

"Dit jaar willen we een extra feestelijk tintje geven aan het 90 jaar bestaan van onze vereniging. Om het geheel feestelijker te maken, wil het bestuur van schutterij Sint-Hubertus De Horst geel/ groen laten kleuren tijdens de activiteiten. Een aantal dames is druk in de weer om voor ieder huis binnen de bebouwde kom van De Horst een mooie schuttersvlag te maken, zodat de mensen deze kunnen ophangen. Natuurlijk zullen de bewoners om toestemming worden gevraagd."

Op 12 augustus zal dit jaar het koningschieten plaatsvinden, dit is een week eerder als voorgaande jaren. "Hierbij willen we een kleine markt creƫren, die samengesteld zal worden door hobbyisten of anders met De Horst verbonden organisaties. In het gebouw zal die dag een deel van het archief worden tentoongesteld. Zij die aan de markt willen deelnemen, tegen een geringe vergoeding, kunnen via de contactlink op de site hubertusgroesbeek.nl of e-mail secretariaat@hubertusgroesbeek.nl aanmelden.

Een week later, 18 augustus, zal onze huidige koning Han Theunissen een gooi doen naar de Europese koningstitel in Leudal. Op zondag 19 augustus zal er worden deelgenomen aan een Internationale optocht met honderden deelnemers uit alle delen van Europa."