Voorkant Sofa v.l.n.r.; Anny, Heidi, Louise, Annet, Milly en Ingrid.

(foto: Joop Verstraaten)
Voorkant Sofa v.l.n.r.; Anny, Heidi, Louise, Annet, Milly en Ingrid. (foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

De Kloostertuin Mariëndaal

is fantastische mozaïekbank rijker

GROESBEEK – De Kloostertuin in 'Het Groene Hart' rondom 't Groeske in het centrum van Groesbeek is onlangs weer verfraaid met een prachtige mozaïekbank.

Het initiatief is van Kirsten Kuipers om op die manier het park te verfraaien. Zij nam contact op met Annet Jacobs en Heidi Vos, beiden mozaïekdeskundigen. Die zagen het idee wel zitten en gingen aan de slag met het ontwerp. In eerste instantie was de bedoeling dat er voor het ontwerp een tekenwedstrijd voor de jeugd aan zou worden verbonden, maar dat was te kort dag. Toen het ontwerp klaar was, moesten de beide dames op de materialen uit, waarbij de diverse kleuren een grote rol zouden spelen.

Inmiddels waren er al zoveel vrijwilligers dat die in twee groepen moesten worden verdeeld. Binnen no-time waren er 23 dames en 2 heren die voor de mozaïekbank de handen uit de mouwen wilden steken. De jongste vrijwilligster was 13 jaar en de oudste in de 80. Op 5 maart werd met het grote werk begonnen in Voorzieningen Hart Op De Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek waar de mozaïekers vier dagen in de week twee uur samen vele duizenden steentjes op de betonnen bank hebben bevestigd. Als de bank door 1 persoon gemozaïekt had moeten worden, dan was die persoon er 384 uur mee bezig geweest om de sofa - zoals de bank genoemd - gerealiseerd te krijgen. Nu was de sofa 22 mei kant en klaar, dankzij de begeleiding van zowel Annet Janssen als Heidi Vos. De vrijwilligers hebben niet alleen genoten van het mozaïeken, maar vooral ook van de geweldige sfeer onderling tijdens het mozaïeken.

Onlangs heeft de Sofa een vaste plek in de Kloostertuin gekregen niet ver van 'Het Maria-grotje', dat momenteel wordt gerestaureerd. De mozaïeken sofa geldt niet alleen als rustbank, maar zeer zeker ook als bezienswaardigheid. Het was niet het eerste mozaïekproject, want de binnentuin van 't Groesbeek siert al op met twee mozaïektafels en een vijftigtal mozaïektegels. "In ieder geval ons doel is voorlopig bereikt met als thema 't Groeske mozaïek. Wij zijn klaar voor de volgende opdracht", laten Annet en Heidi eensgezind weten.

Achterkant Sofa v.l.n.r; Anny, Annet, Milly, Heidi, Ingrid en Louise(foto: Joop Verstraaten)