(foto: Piet Spanjers)
(foto: Piet Spanjers) Foto: Piet Spanjers

Kapel Mariëndaal centraal bij Open Monumentendag

GROESBEEK - Op zaterdag 8 september worden van 14.00 tot 17.00 uur rondleidingen verzorgd door Henk Keukens en Theo Giesbers van de Vereniging Behoud Dorpsgezichten.

De voormalige kloostervleugel met kapel van het vroegere klooster Mariëndaal aan de Stationsweg in Groesbeek is in december 2017 door de gemeente Berg en Dal aangewezen als beschermd gemeentelijk monument. De aanvraag ervoor was ingediend door de Vereniging Behoud Dorpsgezichten. Tijdens de rondleidingen zal er niet alleen aandacht zijn voor het gebouw en het interieur, maar ook voor de geschiedenis.

Het landelijke thema van de Open Monumentendag in Nederland is 'In Europa'. Daar past Mariëndaal geweldig in. In 1875 vestigden zich de Barmhartige Zusters van de Heilige Carolus Borromeüs zich in hotel Bellevue onder de naam Mariënthal. Deze zusters kwamen uit Kleve, moesten door de Kulturkampf Duitsland verlaten, maar gingen verder met hun werk in Groesbeek. Zo kregen liefst zestig meisjes hier direct al in het begin onderdak en onderwijs.

Mariëndaal was een echt toevluchtsoord. Dat blijkt ook uit het feit dat bij het 50-jarig jubileum in 1925 de zusters een goudkleurig schild cadeau kregen van de Groesbeekse bevolking met daarop de tekst: "Wij bieden u ons hart en hand / op Neerlands vrijen grond, / de plek waar elk in zijne stand / door 't Recht bescherming vond. / Wat elders ook geschied' / op Neerlands bodem huist 't niet." Dat schild werd op de gevel aangebracht, maar is verloren gegaan.

De Vereniging Behoud Dorpsgezichten laat op dit moment deze tekst smeden door Richard en Bram Kerkhoff. Het schild met tekst komt te hangen in het trappenhuis naar de kapel en wordt op 28 oktober officieel onthuld. Verder zal tijdens de rondleiding er ook aandacht zijn voor Karl Leisner. Hij kwam vaak op bezoek in Mariëndaal. Bij zijn zaligverklaring in 1996 in Berlijn werd Karl Leisner door paus Johannes Paulus II "Een voorbeeld voor de jeugd in Europa" genoemd.