(foto: Peter Hendriks)
(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

Manufacturen bracht Jan en Catrien Kosman-Wennekers 66 jaar geleden bij elkaar

GROESBEEK – Het is nu 66 jaar geleden dat Jan Kosman (83) zijn oog liet vallen op Catrien Wennekers (81) toen Catriens vader Wim Wennekers met manufacturen langs de deur kwam met Catrien.

Een keer in de maand op de zaterdag ging de vader van Catrien met paard en wagen langs de deur en zaterdags was Catrien daarbij, omdat ze vrij van school was. Jan is vanaf die tijd menigmaal naar de Breedeweg gefietst in de hoop een blik van Catrien op te vangen. Op een gegeven moment trof hij Cartrien op de Pannenstraat in Groesbeek en daar werd de eerste afspraak gemaakt om samen te gaan fietsen en vanaf die tijd was het jonge stel (Jan 17) en Catrien (15) bij elkaar.

De vader van Catrien had Jan al meermalen gevraagd of hij ook met manufacturen langs de deur wilde gaan, zodat Jan en Catrien later de zaak over konden nemen. Jan die automonteur was moest daar eerst eens stevig over nadenken totdat hij besloot een bestelwagen Opel Olympia te kopen die hij helemaal ombouwde tot verkoopwagen voor manufacturen, waarna hij het vak van automonteur aan de wilgen hing.

Op 20-jarige leeftijd had Jan binnen drie maanden al een hele klantenkring opgebouwd bij boerderijen achteraf in Mook, Middelaar, Katwijk, Linden en regio. Op 19 augustus 1958 is het stel getrouwd in Breedeweg en werd er feest gevierd in het toenmalige parochiehuis waar geen sterke drank mocht worden gedronken, maar Jan had daar graag een bekeuring van 25 gulden voorover.

Het zakenleven zat zowel Jan als Catrien in het bloed. Cartrien bestierde de winkel in Breedeweg, terwijl Jan de weg op ging. Het stel breidde de zaak al snel uit met damesmode onder de naam 'Modehuis Wennekers'. Ook dat was een schot in de roos, zodat ze het imperium uitbreidde met Wennekers Meubels in een kippenschuur aan de Eerste Colonjes in Groesbeek waar ze tien jaar gezeten hebben. Totdat ze 10 jaar later in 1980 aan de Ambachtsweg een grote meubelzaak Wennekers Meubelen opende, die bekendheid genoot in de hele regio. In 1991 werd bakkerij De Vecht eveneens aan de Ambachtsweg gekocht waarin de Wennekers Slaap Speciaalzaak werd geopend.

Jan en Catrien hebben twee kinderen gekregen een zoon en een dochter en vijf kleinkinderen. De beide kinderen zijn na het doorlopen van de detailschool ook in het bedrijf gekomen, evenals de aanhang. Catrien had vroeger geen tijd voor hobby's, maar sinds zij gepensioneerd zijn, zijn haar hobby's lopen, fietsen, puzzelen, kaarten en niet te vergeten De Treffers. Ook Jan is een verwend Treffers-aanhanger en gaat daarnaast graag fietsen.

Afgelopen weekend hebben Jan en Catrien het feest op grootste wijze gevierd. Burgemeester Mark Slinkman heeft woensdagmorgen een bezoek gebracht aan het diamanten paar vergezeld van een bloementaart en een ingelijste trouwactie van 19 augustus 1958. Ook ontving het paar een felicitatie van Koning Willem-Alexander en de commissaris van de Koning in Gelderland Clemens Cornielje.