foto: Groesbeek Airborne Vrienden)
foto: Groesbeek Airborne Vrienden)

Opperbevelhebber NAVO aanwezig bij herdenking Generaal Gavin Monument

GROESBEEK - De Amerikaanse viersterrengeneraal Michael Scaparrotti zal op maandag 17 september met zijn gevolg een deel van de jaarlijkse Monumententocht Operatie Market-Garden bijwonen. De start van de tocht is bij het monument aan de 17 septemberstraat op de Breedeweg in Groesbeek om 09:45 uur.


Generaal Scaparrotti, die enkele jaren geleden nog commandant van de US 82nd Airborne Division was, heeft niet eerder het gebied bezocht waar zich in september 1944 Operatie Market-Garden afspeelde. Naast Scaparrotti zal ook de huidige Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, acte de préséance geven. De herdenking bij het Gavin Monument aan de Nieuwe Drulseweg begint om 10:30 uur.

De organisatie van de tocht is in handen van de Stichting Groesbeek Airborne Vrienden in samenwerking met het 17 Septemberstraat comité. Dit jaar is gekozen voor het thema 'heldendaden en lokaal verzet'. Een thema dat aansluit op het landelijk thema, 2018: Jaar van het Verzet. Gestart wordt bij het monument aan de 17 septemberstraat waar enkele schoolklassen van basisschool Breedeweg bij aanwezig zullen zijn. Via de Koningin Wilhelminaweg en het Nijerf wordt koers gezet naar het Gavin Monument op de hoek van de Nieuwe Drulseweg / Generaal Gavinstraat. Hier staan schoolkinderen van 't Vossenhol het gezelschap op te wachten. Vanwege deze ceremonie wordt het weggedeelte tussen de Mansberg en de rotonde Bredeweg, tijdelijk afgesloten voor al het verkeer.

Bredeweg-Herwendaalseweg rijdt de stoet naar de historische kerk aan de Groesbeek in de Kerkstraat, voor de derde en laatste ceremonie van de dag. Hier zal het accent liggen op de acties van de Binnenlandse Strijdkrachten en de toenmalige plaatselijke illegaliteit. De organisatie wil dan ook via dit persbericht familie van oud-illegale werkers en BS-leden, van harte uitnodigen aan de Monumententocht deel te nemen.

Verder is iedereen die belangstelling heeft welkom. Het verzamelen is om 09:30 uur aan de 17 septemberstraat in Breedeweg-Groesbeek.