In 1907 wordt daags na de brand van Hotel  Hurkmans deze unieke foto gemaakt, ooit verzameld door L. van Kampen. (foto: collectie L. van Kampen)
In 1907 wordt daags na de brand van Hotel Hurkmans deze unieke foto gemaakt, ooit verzameld door L. van Kampen. (foto: collectie L. van Kampen) Foto:

Een brandbare plek aan de Dorpsstraat, ontvlamd in 1828, 1848, 1907 en 1944

Persbericht d.d. 16 oktober 1848: 'Woensdagmorgen ten 6 ure ontstond er brand in het huis van M. Keukens, herbergier te Groesbeek, welke zo spoedig toenam dat het huis niet meer te redden was; alleen gelukte het de meeste meubelen en het vee te behouden. De ijverige hulp der ingezetenen heeft het gevaar voor de zeer nabij staande huizen afgewend. Bij deze gelegenheid had een groter ongeluk kunnen gebeuren; zes personen stonden op een ladder, op het dak liggende, en waren ijverig met blussen van den brand bezig, toen onverwachts de ladder afschoof en de zes personen van het dak vielen. Een dezer heeft een been gebroken en de overige hebben belangrijke kneuzingen'. Einde bericht.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

De eerste keer dat Keukens door brand getroffen werd was in 1828 tijdens 'de grote brand van Groesbeek' toen in de dorpskom 13 woningen verwoest werden, waaronder 'het huis en de werkplaats van de smid M. Keukens'. Deze herbouwde behalve de smederij een herberg annex logement, genaamd 'In de Zwaan'. De derde keer dat er brand uitbrak was in 1907, toen het bekend stond als 'Hotel -Café Hurkmans'. Als zodanig heeft het pand na de herbouw tot 1940 dienstgedaan. In dat jaar werd het gekocht door het R.K. kerkbestuur, met als bestemming parochiehuis. In de oorlogsmaand oktober 1944 voltrok zich voor de vierde maal een ramp; het gebouw werd getroffen door Duits granaatvuur en onherstelbaar beschadigd. Het later herbouwde parochiehuis stond niet pal aan de Dorpsstraat maar achter op het terrein. De voorgelegen grond werd ingericht tot parkeerplaats waar in 1987 begonnen werd met de eerste face van de aanleg van het huidige Dorpsplein. De andere helft volgde na oplevering in 1996 van het huidige gemeentehuis.