(foto: Peter Hendriks)
(foto: Peter Hendriks)

Theo Giesbers en Henk Keukens

geven geheimen kapel Mariëndaal prijs

GROESBEEK – De kapel van Mariëndaal heeft zaterdag centraal gestaan tijdens de Open Monumentendag in Groesbeek. Theo Giesbers en Henk Keukens van de Vereniging Behoud Dorpsgezichten hebben zaterdagmiddag uitleg gegeven over Mariëndaal dat van oudsher een toevluchtsoord en centrum van onderwijs en cultuur is geweest.

In 1875 vluchtten de Barmhartige zusters van Carolus Borromeus vanuit Kleef naar Groesbeek waar ze het pensionaat Mariënthal voortzetten dat ze in Kleef begonnen waren. Bij het 50-jarig bestaan werd er op de gevel een schild in goud aangebracht als cadeau van de Groesbeekse bevolking met als tekst: 'Wij bieden u ons hart en hand op Neerlands vrije grond, de plek waar elk in zijne stand door 't recht bescherming vond. Wat elders ook geschied Op Neerlands bodem huist 't niet.'


Dit schild is toentertijd verdwenen en wordt momenteel door Richard en Bram Kerkhoff gesmeed en op 28 oktober officieel onthuld.
De kapel die in 1940/1941 is gebouwd met als Groesbeekse architect Van Leur is nog helemaal intact en wordt nog steeds gebruikt voor eucharistievieringen. Zowel Theo Giesbers als Henk Keukens gaven uitleg over de bijzonderheden van de kapel waaronder het 'Heilig Putje'. Het was een soort wijwatersvaatje met een gaatje erin, dat uitkwam helemaal onder in de grond bij de graven van de overleden zusters. Hier werden de hosties die op de grond hadden gelegen doorgespoeld naar de overleden zusters toe. Ook Karl Leisner de Duitse priester die later zalig is verklaard door Paus Johannes Paulus ll is diverse malen in Mariëndaal op bezoek geweest. De kapel is sinds 2017 een gemeentelijk monument.