(foto: Peter Hendriks)
(foto: Peter Hendriks)

Veel beveiliging bij Monumententocht Operatie Market Garden

GROESBEEK – Maandagmorgen werd herdacht dat 74 jaar geleden de Operatie Market Garden van start ging en de parachutisten met honderden tegelijk uit de lucht vielen om een einde aan de oorlog te maken.

De plechtigheden begonnen bij het 17 september monument aan de 17 septemberstraat in Breedeweg. Hier speelden de leerlingen van basisschool Breedeweg ook een rol: zij hadden zelfgemaakte slingers gemaakt met parachutisten eraan. Na de kranslegging vertrok het gezelschap naar het Generaal Gavinmonument aan de Nieuwe Drulseweg. Daar waren diverse veiligheidsmaatregelen genomen omdat hier de opperbevelhebber van de NAVO, viersterren Generaal Michael Scaparrotti zich aansloot (omgeven door een horde van veiligheidsmensen) en de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra. Ook hier heette Jeanne Melchers de gasten welkom waaronder vertegenwoordigers van de gemeente Kleef en Kranenburg.

Burgemeester Slinkman memoreerde dat 74 jaar geleden hier het einde van de WOII werd ingeluid. Generaal Scaparrrotti was dankbaar dat er zoveel verzet in Groesbeek is geweest, anders waren er ongetwijfeld meer Amerikaanse slachtoffers gevallen. Hij was verheugd dat Groesbeek de herinneringen aan de WOII levend houdt. Een groep leerlingen van basisschool 't Vossenhol legde ook een lange slinger met parachutisten uit voor het monument. Na de kranslegging vertrok men – zonder de Generaal en Ambassadeur – naar de Historische kerk in de Kerkstraat. Hier werden twee oorlogsverhalen verteld door Jeanne Melchers (over het plaatselijk verzet) en Theo Giesbers (het levensverhaal van Jan en El Scharp). Ook hier legden de leerlingen van 't Vossenhol een slinger met para's uit bij de maquette. Na de kranslegging werden de gasten uitgenodigd voor een kopje koffie/thee in het gemeentehuis waar achtereenvolgens Marco Cillessen werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.