(foto: Peter Hendriks)
(foto: Peter Hendriks)

20 WOII-veteranen bezoeken Groesbeek

GROESBEEK – Donderdag 20 september hebben in totaal 20 WOII-veteranen Groesbeek bezocht. De bevrijders –tussen de 92 en 99 jaar afkomstig uit Canada, Amerika, Groot Brittannië en Nederland- hebben hun bezoek gestart op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek.

Daarna werd de 'Boom van Horrocks ' bezocht op het terrein van Langeveld aan de Derdeban. Daar vertelde Bert Eikelenboom hoe de Operatie Veritable in elkaar stak. Na een prachtige ceremonie op de oorlogsbegraafplaats in Kleef keerde de groep weer terug naar Groesbeek. Bij 'Huis Valois' aan de Dorpsstraat werd hen een lunch geserveerd, die werd aangeboden door de uitbater Armand Hendriks. Na de lunch vertrok het gezelschap in een gereedstaande touringcar naar Nijmegen om het verhaal van de verovering van de Waalbrug te horen door Wybo Boersma.

Burgemeester Bruls van Nijmegen zorgde na afloop voor koffie en cake in het stadhuis van Nijmegen. De laatste stop was de loskade in Gennep waar majoor Ted Hunt -de bouwer van de langste pontonbrug- samen met de gids Roel Dekkers uitgebreid uitleg gaven over de bouw van deze brug. Daarna vertrok het gezelschap weer naar Uden, waar ze logeren.