(foto: Archief Gerrie Driessen)
(foto: Archief Gerrie Driessen)

Pioniers Groesbeeks culturele leven, 1898

Precies 120 jaar geleden, in 1898, poseert dit illuster gezelschap ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van de 'Vereniging tot Nut en Genoegen'. De leden gaven gevarieerde uitvoeringen, zo blijkt uit het affiche van 9 februari 1896: 'Introductie door pianomuziek, alleen (solo) dramatisch lied, komische voordracht, blijspel met zang in twee bedrijven, dramatisch en komisch duet, blijspel in een bedrijf. Ter afwisseling pianomuziek'.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek.

Vermeldenswaardig is dat de uitvoering 's Avonds ten 6 ure, precies' begon. Misschien was het nog een 'gemengde' uitvoering voor mannen en vrouwen. De toenmalige pastoor Van Laarhoven namelijk schijnt niet zo heel streng in de leer te zijn geweest. Daarom kan het zijn dat Van Laarhoven het geven van gemengde uitvoeringen door de vingers heeft gezien. Dit veranderde na het aantreden in 1912 van pastoor Rovers, die het door de katholieke kerk uitgevaardigd verbod onverbiddelijk handhaafde. Voor vrouwen en mannen werden aparte voorstellingen gehouden. Voor de vrouwen liefst op een tijdstip dat ze vóór het donker weer thuis waren.

De hier afgebeelde mannen mogen beschouwd worden als de grondleggers van het Groesbeeks culturele leven. Een aantal van hen was omstreeks 1895 ook betrokken bij de oprichting van het R.K. kerkkoor St. Caecilia en in 1898 bij de oprichting van Fanfare en Toneelvereniging Wilhelmina.

Liggend links van het bord poseert Marinus Hagemans (18 jaar- huisschilder) en rechts Willem den Doop (23 jaar - bakker). Zittend van links naar rechts: Jan den Doop (25 jaar - bakker), F. Gescher (47 jaar - winkelier) Jan Hagemans (28 jaar- huisschilder), Piet Smolders (36 jaar - hoofdonderwijzer), Laurens Wijers (36 jaar- schoolmeester) en Karel Hagemans (25 jaar- huisschilder)

rij, van links naar rechts: Lambert Mertens (hier onderwijzer van 1897 tot 1903), Egbert Hofmans (ondernemer), Antoon Oomen (24 jaar- smid en caféhouder), Hendrik Driessen (25 jaar- kunstschilder en polygrimeur), Jan Driessen (29 jaar- metselaar en caféhouder), Jan of Hendrik Thijssen (landbouwer aan de Heikant)

Foto plus affiche 1896.

(foto: Archief Gerrie Driessen)