Afbeelding
Foto:

Herstel waterhuishouding

Kastanjedal in Beek

BEEK - Heerlijkheid Beek is een waardevol en geliefd natuurgebied. Helaas wordt het beekdal bedreigd door de hevige regenbuien van tegenwoordig. Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) heeft vorig jaar de noodklok geluid. Dankzij een giftenactie zullen dit najaar verscheidene maatregelen worden genomen die het hemelwater beter geleiden.

Het pad langs de 450 jaar oude Kabouterboom is steeds smaller geworden door erosie. Het pad zal worden verstevigd. Om te voorkomen dat de grond rond de monumentale boom verder afkalft, wordt een keerwand geplaatst.

In het Kastanjedal herstelt GLK verloren stuwtjes, zodat de hydrologie verbetert en verdroging van de bron wordt tegen gegaan. Watervangers worden hersteld en vergroot. Deze zullen regenwater het bos in leiden, waar het gedoseerd in de grond kan wegzakken zonder uitspoeling te veroorzaken.

Het pad langs de boom is ongeveer een maand afgesloten in verband met het aanbrengen van de keerwand. De wandelroutes worden omgeleid.

Bescherming waard
Het bronnenbos is in Nederland één van de laatste relicten van dit bijzondere bostype. Dankzij het heldere grondwater dat naar de oppervlakte komt, komen zeldzame plantensoorten voor. De Kabouterboom is alom bekend als de dikste Tamme Kastanje van Nederland.
Dit project is mogelijk dankzij financiële steun van donateurs van Geldersch Landschap & Kasteelen, betrokkenen uit de omgeving en fondsen.