Gemeenteraad op het nippertje

akkoord met komst melkfabriek

BERG EN DAL – De gemeenteraad is donderdagavond met één stem verschil alsnog akkoord gegaan met de komst van een melkfabriek in de voormalige megakippenfarm aan de Dennenkamp in Groesbeek.

De fracties van GJS, Polderbreed, GVP, CDA en PvdA waren voor de komst van de melkfabriek en zorgde daarmee voor een krappe meerderheid. De fracties van GroenLinks, Voor Berg en Dal, VVD, Sociaal Groesbeek, VOLG en D66 stemden tegen. In december 2017 bleek de gemeenteraad ook met een nipte meerderheid tegen de komst van een melkfabriek op die locatie te zijn. De PvdA was toen tegen de komst van een melkfabriek en donderdagavond was de PvdA voor. Toen liet een woordvoerder van de eigenaar de heer Koolen weten dat hij er dan 220.000 kippen in zou gaan houden omdat de vergunning daarvoor al op de plank van het gemeentehuis lag.

Het college legde de gemeenteraad donderdagavond drie keuzes voor: wonen, kippen of melk. De raad koos voor het laatste. Voor Berg en Dal diende een amendement in om de kippenfarm door de gemeente te laten kopen en dan rustig bekijken wat de gemeenteraad wel wil op die locatie. Dit amendement haalde het niet. "Zo kan ik nog wel vijf andere knelpunten gaan opnoemen, die de gemeente dan zou moeten kopen", hield Ria Barber van Polderbreed de raadsleden voor. Het zal nog wel even duren voordat de eerste pakken melk van de band aan de Dennenkamp zullen rollen, omdat er ongetwijfeld bezwaren zullen komen in verband met de bestemmingsplanwijziging.