(foto: Joop Verstraaten)
(foto: Joop Verstraaten)

Mientje van Thiel veertig jaar doktersassistente

bij huisartsenpraktijk Groesbeek

GROESBEEK – Mientje van Thiel (64) is op 1 oktober 1978 begonnen als doktersassistente in de huisartsenpraktijk van de huisartsen Beltman en Schuurs aan de Molenweg in Groesbeek.

Mientje die in Vorstenbosch geboren is was al vier jaar doktersassistente bij een huisartsenpraktijk met apotheek in Uden voordat zij in Groesbeek kwam. Vroeger was het beroep van doktersassistente heel anders dan tegenwoordig. Vroeger bestond het uit telefoontjes aannemen, administratie verzorgen en meehelpen in de apotheek. Tegenwoordig ben je er een kleine huisarts bij, zoals de bloeddruk opnemen van patiënten, wonden behandelen, oren doorspuiten, suikerspiegel meten, wratten behandelen, uitstrijkjes nemen en hartfilmpjes maken enzovoort. En daarnaast het assisteren van de artsen bij ingrepen.

Om die reden moeten doktersassistenten jaarlijks cursussen volgen om bij te blijven. "Ik heb voor dit beroep gekozen omdat je constant met mensen bezig bent. Je begint de dag en je weet nooit hoe die eindigt. Je kunt veel betekenen voor de mensen en je leeft met ze mee. Maar het is wel een stressvol beroep. Als het antwoordapparaat er 's morgens om acht uur er af gaat, is er tot half elf constant telefoon. Dat kan ook niet anders in een praktijk van duizenden patiënten", aldus Mientje.

"De Groesbekers zijn aardige mensen en kennen mij alleen als Mientje. Ik voel me hier bijzonder thuis in de huisartsenpraktijk van Fussenich en Dral aan De Paap." Naast de doktersassistente is Mientje twaalf jaar sportmasseuse geweest en kent daarom ook de voetbalverenigingen in Groesbeek. Daarnaast is Mientje een echte sportvrouw zij heeft liefst veertien jaar lang van Deest naar Groesbeek gefietst (60 kilometer per dag), heeft vijf maal de Vierdaagse meegelopen, houdt van hardlopen en gaat nog steeds vier maal in de week sporten.

Maandagmorgen werd Mientje in de praktijk verrast met bloemen en een enveloppe en het etentje komt er nog aan. Nu een receptie? "Nee", zegt Mientje, "de patiënten mogen me over twee jaar uitzwaaien als ik met pensioen ga."