Groesbeek krijgt na wijn– en bierfeesten ook Wasbérre Fest

GROESBEEK-DE HORST – Als het om feesten gaat dan moet je beslist in Groesbeek zijn, want daar kunnen ze er wat van. Met de carnaval, kermis, doorkomst Vierdaagse, Smartlappenfestival enzovoort. Ook met de wijnfeesten maken de Groesbekers er een feestje van evenals met de Bierfeesten, die komend weekend worden gehouden.

Tegelijker tijd wordt voor de eerste maal in de Groesbeekse geschiedenis het 'Wasbérre Fest' gehouden in en rondom café-zaal Oomen aan de Reestraat in het kerkdorp De Horst. Het idee van het Wasbérre Fest werd geboren aan de tap bij café zaal Oomen door Matje Schaap en kastelein Tonnie Oomen. De bosbes was in vroegere jaren een exportproduct, waarvoor hele gezinnen soms wel zes weken achter elkaar het bos in gingen om de bosbessen te gaan plukken. Deze gezonde bosbessen werden op diverse plaatsen in Groesbeek ingenomen tegen geld, waarna ze via station Groesbeek naar Engeland werden vervoerd. Voor veel Groesbekers was het een extra centje waarmee van een gedeelte kermis werd gevierd. Het is al jaren een doorn in het oog dat hier nooit iets is meegedaan. Wel een feest van het produceren van wijn, dat pas enkele jaren het geval is, maar van de bosbes niet .
Op zondag 21 oktober gaat het eindelijk gebeuren, tegelijkertijd met de Bierfeesten in het centrum van Groesbeek. Dan vindt het all-in fruhshoppen plaats van 11.00 tot 17.00 uur met live muziek van drie bands, een barbecue en drank voor 37,50 euro per persoon. De muziek is in handen van The Moonlights, Die Schlager Brüder en Wiesn Hammer. De gasten ontvangen bij binnenkomst een glaasje wasbérresnaps en een bierpul die zes uur lang gratis gevuld kan worden. Na 17.00 uur moet er voor een glas bier 1,50 euro betaald worden. Er zijn maximaal 250 kaarten beschikbaar die zijn te verkrijgen bij café-zaal Ton Oomen (024 3971637) of bij Matje Schaap (06 50217143).