(foto: Joop Verstraaten)
(foto: Joop Verstraaten)

'De Treffers geeft goede voorbeeld'

GROESBEEK – Vrijdagmorgen werd door wethouder Nelson Verheul -die de coördinatie duurzaamheid in zijn portefeuille heeft- officieel de 292 zonnepanelen op het dak van het clubgebouw van De Treffers in gebruik genomen.

Stichting Nijerf (eigenaar van het sportpark) heeft al in 2017 Greencrowd opdracht gegeven een QuickScan omtrent het energieverbruik van het complex uit te voeren. Naast de voetbalclub maken ook cliënten van Pluryn, judovereniging en het Montessorie College gebruik van de accommodatie. Uit onderzoek bleek dat het interessant was om zonnepanelen te plaatsen op het duizend vierkante meter grote dak van het clubgebouw door de firma Nikkelen. Bij informatie bleek dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ook subsidie had voor dit project. Toen de gemeente Berg en Dal breid bleek om een aantrekkelijke financiering te verstrekken bleek het project haalbaar.

Dit heeft geresulteerd in het installeren van 292 zonnepanelen met een totale opbrengst van 79.000 KWu per jaar. Daarvan kunnen twintig huishoudens van stroom worden voorzien. De totale investeringskosten bedragen 98.000 euro min de subsidie van de Rijksdienst (12.000 euro), zodat de netto- investering voor De Treffers 86.000 euro bedraagt.

Wethouder Verheul prees De Treffers voor zo'n groot project, daarmee geeft De Treffers een goed voorbeeld, aldus Verheul. De Treffers loopt hiermee voorop en combineert jeugd, duurzaamheid en sport samen. Elk zonnepaneel op een dak hoeft niet in een landelijk gebied geplaatst te worden, aldus Verheul. Verheul verbaasde zich overigens over de prachtige accommodatie, die onlangs is uitgebreid met een Beweegpark en het feit dat enkele velden al aangesloten zijn op ledverlichting. Hij gaf het bestuur de suggestie eens na te denken over laadpalen op het complex gezien de grote woonwijken rondom het sportpark.