(foto: Peter Hendriks)
(foto: Peter Hendriks)

Theo Giesbers geeft

geslaagd college over Groesbeeks dialect

GROESBEEK – Theo Giesbers heeft in het kader van Colleges door de Universiteit van Groesbeek een zeer geslaagde lezing gegeven van het Groesbeeks dialect. Dat gebeurde in de bibliotheek aan de Kloosterstraat in Groesbeek waar zo'n dertig belangstellenden naar toe waren gekomen.

In anderhalf uur wist Theo de aanwezigen te boeien en bracht in die tijd zoveel mogelijk aspecten van het dialect voor het voetlicht met als titel 'Het Groesbeeks dialect is een taal'. Begonnen werd met de vorming van lidwoorden. Vervolgens werd de meervoudsvorming bij zelfstandige naamwoorden in het Groesbeeks bekeken. Volgens Giesbers zijn de werkwoorden alsmede de rekking van de klinkers in het Groesbeeks zeer bijzonder te noemen; ook hiervan gaf hij diverse voorbeelden.

Het Groesbeeks dialect verloopt, aldus Giesbers, parallel met de ontwikkeling van de taal zoals die zich ontwikkelt voor heel 'Nederland', want veel woorden in het Groesbeeks komen uit het oud-Nederlands, ook hier gaf hij diverse voorbeelden. Naast dat het Groesbeeks een schat aan Midden-Nederlandse woorden beschikt, heeft het dialect ook ontelbare uitdrukkingen en gezegdes, waarvan Giesbers er diverse liet passeren. Ook de vele dubbele bodems in het Groesbeeks dialect liet hij niet onvermeld, alsmede de versjes die met humor doorspekt zijn, liet hij de zaal meegenieten.

Theo kreeg dan ook terecht een daverend applaus en direct werd er al door aanwezigen aangegeven dat zo'n college als Theo gebracht heeft, voor herhaling vatbaar is. Na afloop werd er al ingetekend op de cursus 'Groesbeeks', die in het voorjaar van 2019 voor de tweede maal van start gaat.