(foto: Karola Hendriks)
(foto: Karola Hendriks)

Wethouder Annelies Visser onthult met twee zusters Gouden Schild

GROESBEEK – Zondagmiddag heeft wethouder Annelies Visser van de gemeente Berg en Dal samen met de zusters Eugenie Verkuijlen en Anne Marie van den Oetelaar van de Barmhartige Zusters van de heilige Carolus Borromeus het Gouden Schild onthuld in het trappenhuis van Mariëndaal.

Richard en Bram Kerkhoff hebben met het schild weer een meesterwerk afgeleverd. Het bord met de tekst zoals dat in 1875 in het blauw werd geschonken door de Groesbeekse bevolking aan de Duitse zusters werd vijftig jaar later bij het gouden jubileum hetzelfde bord maar nu in goud. Zondagmiddag werd het gouden schild met blauwe letters onthuld in het trappengat.

De tekst is nog steeds actueel: "Wij bieden u ons hart en hand op Neerlands vrijen grond, de plek waar elk in zijne stand door 't recht bescherming vond. Wat elders ook geschiedt 'op Neerlands bodem huist 't niet." Samen met de zusters Eugenie Verkuijlen en Anne Marie van de Oetelaar onthulde wethouder Annelies Visser het gouden schild met blauwe letters in het trappenhuis van Mariëndaal als men naar de kapel gaat.

Voorafgaand aan de onthulling had de voorzitter van de vereniging Behoud Dorpsgezichten, Henk Keukens, alle aanwezigen welkom geheten . Vervolgens verzorgde Theo Giesbers een lezing over "De onverkwikkelijke houding van de toenmalige burgemeester Van Grotenhuis ten opzichte van de zusters in de periode april 1945 tot oktober 1945. Wethouder Annelies Visser sprak over het belang van het cultureel erfgoed in zijn algemeenheid en in het bijzonder in de gemeente Berg en Dal. Na de onthulling kon iedereen het schild bewonderen, waarna men kon genieten van de koffie/thee in Gasterij 't Groeske.