(foto: Joop Verstraaten)
(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

Nel Langen 40 jaar apothekersassistente in Groesbeek

GROESBEEK – Nel Langen (63) heeft afgelopen week het feit gevierd dat zij liefst veertig jaar apothekersassistente is in Groesbeek.

Nel is in het Limburgse Hoensbroek geboren maar is opgegroeid in Kerkrade. Nel heeft de opleiding apothekersassistente gevolgd in Heerlen. Na drie jaar gewerkt te hebben in een apotheek in Kerkrade, kreeg haar man Tom Langen in 1977 een baan in Groesbeek als leraar bij Werkenrode aan de Nijmeegsebaan. Nel belde toen ze in Groesbeek eenmaal gesetteld was, naar de apotheek van mevrouw Russell-Gulikers, die gevestigd was in het voormalige parochiehuis aan het Dorpsplein in Groesbeek. Zij kon direct beginnen in de apotheek met vijf apothekersassistentes op een inwonersaantal van 16.000 inwoners, dus dat was aanpoten.

Toen moesten de recepten nog allemaal op de doosjes medicijnen voor de cliënten geschreven worden, weet Nel zich nog als de dag van vandaag te herinneren. Later kwamen de typemachines en weer later typemachines, die dubbele etiketten konden verwerken en die hebben vervolgens weer plaatsgemaakt voor de computer. "Dat was een hele vooruitgang", aldus Nel.

Met de intrede van de computer zijn de cliënten wel steeds mondiger geworden, want ze kunnen alles zelf opzoeken. Daar is niets mis mee, is Nel van mening. Nu is Nel al 27 jaar werkzaam bij apotheker Wouter van de Geest die enkele jaren geleden verhuisd is naar gezondheidscentrum De Paap, waar ze nu met 27 collega's de cliënten in de enige apotheek van Groesbeek dagelijks helpt.

"Niet alleen de Groesbekers zijn onze cliënten, ook uit Duitsland komen vaste cliënten en niet te vergeten de velen toeristen, die Apotheek Groesbeek weten te vinden." Nel was een verwoed volleybalspeelster bij Ikaros, maar toen zij zowel in 2001 als in 2002 haar achillespezen afscheurden kwam aan deze actieve sport een einde. Nu wandelt Nel graag in de bergen in haar eigen tempo. Over enkele weken wordt het jubileum van Nel met haar collega's gevierd met een uitje.