(foto: Joop Verstraaten)
(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

Chinese kunststof dakpannen een prima vervanging van asbestdaken

Jan Weijers introduceert kunststof dakpannen in Nederland

GROESBEEK – Jan Weijers de algemeen directeur van Weijerseikhout -al jaren gespecialiseerd in het realiseren van pannendaken, dak- en gevelisolatie en sinds enkele jaren ook in zonnepanelen- heeft er een product bij gekregen en wel afkomstig uit China.

Jan heeft in september 2017 voor het eerst contact gelegd met de Chinese markt en is in mei zelf naar China afgereisd. Om de Nederlandse situatie goed te leren kennen is er in juli 2017 een afvaardiging van het Chinese bedrijf in Nederland geweest om enkele projecten te bekijken. De Chinese fabrikant is sterk geïnteresseerd om het product dat in China al jaren lang wordt gebruikt in Europa te introduceren en Nederland is daarvoor een heel goed begin.

Weikkoplex is daarvoor aangewezen als partner en heeft rechten verkregen voor een aantal Europese landen. Vooral nu bekend is dat Nederland in 2014 asbest vrij moet zijn, zijn de kunststof dakpannen een grote uitkomst. Momenteel bevindt zich nog zo'n 200 miljoen m2 asbestdaken in Nederland, dus dat wordt aanpoten om die allemaal voor 2024 verwijderd en vervangen te hebben.

Jan heeft het product eens goed bekeken en zag er al gelijk heil in. Momenteel heeft het nieuwe bedrijf van Jan en enkele compagnons 'Weikkoplex' het levenslicht al gezien en heeft inmiddels al 15.000 m2 in voorraad, inclusief alle hulpstukken. Inmiddels zijn er al diverse projecten naar alle tevredenheid van de opdrachtgevers uitgevoerd. Ook de verwerking van de kunststof dakpannen, is volgens Jan redelijk eenvoudig. Er wordt geleverd in standaardmaten van 2.19 tot 3.05 meter en eventueel kan op maat tot 6 meter worden geleverd. Ook het lage gewicht van 3 kilogram per m2 is een grote vooruitgang. Gewone dakpannen wegen 42 kilogram de m2 wat betekent een flinke besparing op de constructie van het dak.

Jan heeft van het Chinese bedrijf de alleenverkooprechten in Nederland, Duitsland, Frankrijk en België maar gaat eerst de markt in Nederland goed verkennen en gaat daarna de grens over. Namens de firma Weikkoplex verkoopt Raab Karcher momenteel al de kunststof dakpannen en er is al veel vraag naar, aldus Jan, die om die reden de verkooppunten zal gaan uitbreiden.

Jan verwacht dat binnen tien jaar de dakpannen zijn vervangen door zonnepanelen in combinatie met lichte kunststof dakpanelen. Voor Nederland zijn de kleuren antraciet grijs en steenrood op voorraad. Het monteren van zonnepanelen over de kunststof panelen met speciaal ontwikkelde bevestigingsbeugels gaat perfect, daar is Jan van overtuigd. Wat de kleurechtheid betreft is er een garantie van tien jaar en op de levensduur van de kunststof dakpannen zit 30 jaar garantie. Daarnaast is het product recyclebaar. De verwachting is dat dit product een goede toekomst heeft, wat blijkt uit het feit dat binnen een redelijk korte tijd de belangstelling erg groot is.