Blusdeken op liggend slachtoffer. (foto: Hans Driessen)
Blusdeken op liggend slachtoffer. (foto: Hans Driessen)

Ehbo-informatie-avond over brandwonden

MILLINGEN - Vanwege de komende feestdagen en de grotere kans op brandwonden verzorgde Ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn / Kekerdom maandagavond 3 december in de kantine van het clubhuis van SC Millingen/Odio een informatie-avond over brandwonden.

Deze interessante thema-avond werd geopend door Alex Janssen. Na het openingswoord voor een goedgevulde zaal droeg hij de presentatie over aan Arie Schiebroek. Na een actief arbeidsleven als ploegchef bij de Beroepsbrandweer Nijmegen geeft hij sinds zijn pensioen cursussen op het terrein van brand en brandbestrijding.
Met films, fotomateriaal, blusdeken en oefensituaties werd getoond hoe te handelen en welke verschrikkelijke wonden men kan oplopen door brandwonden. De deurprocedure, hoe binnen te gaan in een ruimte waar brand of rook is, werd gedetailleerd doorgenomen. Levensechte situaties met brandwonden werden nagebootst door de beide Lotussen, Martien en Gerda Seegers, en prima verzorgd en afgehandeld door de aanwezige ehbo-ers.
Het echte bluswerk met een handblusser en een blusdeken vond buiten plaats bij een geïmproviseerde vuurhaard. Ook werd door enkele deelnemers geoefend met vlam in de pan.

Mocht er toch iets fout gaan: koel alleen de wond gedurende minimaal 10 minuten met lauw zacht stromend water, verwijder géén kleding, waarschuw direct 112 of een arts. (Meer) informatie over hulpverlening of een basisopleiding Ehbo staat op www.ehbomillingenkekerdom.nl of men kan ervoor contact opnemen met Alex Janssen 06 10434247.