(foto: Joop Verstraaten)
(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

Lichtjesavond drukker en sfeervol

GROESBEEK – De derde editie van de Lichtjesavond op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek is onderhand een traditie geworden die steeds meer belangstellenden uit de hele regio trekt.

Voorzitter Bert Eikelenboom was supertevreden over de grote belangstelling die de vorige jaren ruimschoots heeft overtroffen. Langs de hele Zevenheuvelenweg was het een sliert geparkeerde auto's van bezoekers die naar Groesbeek waren gekomen. Eikelenboom deelde mede dat dit bijzondere lichtjesgebeuren ook in Canada wordt gevolgd. Zij waarderen volgens Eikelenboom de Nederlanders die op de wijze de Canadese slachtoffers met respect behandelen.

Wethouder Sylvia Fleuren liet weten dat de oorlogsslachtoffers waar wij met ons allen omheen staan hebben gevochten voor onze vrijheid, daarom zijn we deze vaak jonge slachtoffers wat verschuldigd, is Fleuren van mening. "Zij hebben gevochten voor onze vrede, onze vrijheid, daarom hebben wij allen de verantwoordelijkheid om vrede te bewaren en door te geven, generaties lang. Daarbij speelt de Lichtjesavond een belangrijke rol. Dadelijk gaan 2619 lichtjes schijnen voor evenzoveel mensen die hier hun laatste rustplaats hebben."

Door Pieter Marwick, die in Canada geld bijeen heeft gebracht voor de Groesbeekse Lichtjesavond, werd namens Canada een krans gelegd bij het monument, waarna de kaarsen werden uitgedeeld aan de honderden kinderen en de vele honderden belangstellenden. Rond 16.45 uur werd het Last Post gespeeld gevolgd door een minuut stilte. Marjolein Piek bracht vervolgens enkele liederen van haar ten gehore. Om 17.00 uur had ieder graf zijn eigen licht en konden de aanwezigen bij het kantoor van de begraafplaats genieten van warme chocolademelk en kerststol gesponsord door AH Groesbeek en warm gemaakt en geserveerd door camping Bij Ons.