Veilig het natuurijs op

REGIO - Het is koud en het vriest. Er ligt al een mooi laagje ijs op de plassen en de verleiding is groot om even uit te proberen of je erop kunt staan of om zelfs al de schaatsen onder te binden.

Maar wanneer is het veilig? En voor wie? Voor mij? En hoe zit het als er nog tien bijkomen omdat ze mij zien schaatsen? Vaak wordt er geschaatst op plekken, waar eigenlijk niemand weet hoe dik het ijs is. Ook zijn er op goede stukken ijs ineens plekken, waarvan je niet weet of het verantwoord is om er overheen te schaatsen. Twijfel je? Neem dan geen risico.

Onder het ijs? Ben je onder het ijs terecht gekomen en ligt er geen sneeuw op het ijs, zwem dan naar de donkere plek, hier ben je door het ijs gegaan. Ben je onder het ijs gekomen en is het besneeuwd, dan moet je naar het lichte gedeelte zwemmen. Sneeuw en ijs Je kijkt naar buiten en de wereld is wit, ofwel winterwonderland! Een blik op het nieuws leert vaak ook snel dat dit gepaard gaat met glijpartijen en ongelukken. Zorg dat je zichtbaar bent in het verkeer en dat je zelf ook goed zicht hebt. Ga je met de auto de weg op, maak dan alle ruiten goed ijsvrij. Daarnaast kunnen er lange files ontstaan, waardoor het ook raadzaam is een deken in de auto te hebben. Daarnaast kun je elkaar en de hulpdiensten ook een handje helpen door je stoepje sneeuwvrij te maken. Hiermee worden gladde situatie voorkomen en zijn de brandputten ook direct zichtbaar voor de brandweer.