(foto: Gerie van der Land-Zijderveld)
(foto: Gerie van der Land-Zijderveld) Foto:

Leven is Lef

Suzanne Alberty is Maatje!

Tekst en foto:

Gerie van der Land-Zijderveld

MALDEN - Pats! Van de ene minuut op de andere! Het gebeurde op haar werk. Er knapte iets. Dat deed geen pijn. Wel zag Suzanne Alberty uit Malden een donkere vlek. Ze knipperde wat met haar ogen en ging verder met haar werk. De andere morgen was die vlek er nog.

Ze belde met de huisarts. Dezelfde dag werd zij in het ziekenhuis opgenomen en geopereerd. Haar netvlies was geknapt. Daardoor heeft zij een blijvende visuele beperking en moest daardoor afscheid nemen van haar werk en collega’s bij Auto Velthuis in Heijen. “Ik werkte daar zó graag. Bijna 23 jaar. Mijn beperking accepteren en mijn werk loslaten, dat was heftig. Ja, een rouwproces. Dat heeft anderhalf jaar geduurd.”

We drinken thee. Suzanne lacht stralend. Zegt: “Ik voel mij weer zo goed. Ik ben omgeschoold, werk 10 uur in de week als gastvrouw in Malderburch en sinds een half jaar ben ik Maatje! Maatje van Kitty. Kitty is 67 jaar. Iedere vrijdagmiddag ga ik naar haar toe. We fietsen samen op de duofiets een rondje door Malden of we drinken gezellig thee en praten wat. Maatje zijn heeft mijn wereld een andere dimensie gegeven en verrijkt mijn leven. Allebei kijken we ernaar uit. Ik vind het fijn om naast echtgenote en moeder van twee kinderen voor nog iemand belangrijk te zijn. Dat geeft zo’n goed gevoel. Nee, het voelt zeker niet als een verplichting. Graag doe ik een oproep: Al met twee uur in de week maak je verschil in het leven van een buurtgenoot. Van harte raad ik jong en oud aan om ook Maatje te worden. Daar word je blij van!”

• Leven is lef verschijnt in opdracht van Malderburch Welzijn Ouderen, gemeente Heumen. Bel voor Maatje worden tijdens kantooruren naar 024 - 357 0570.