Detail landkaart dateert 1910: perceel 70 is De Lot en Laatberg en perceel 60 Dennenkamp. (Kamp = relatief jong bouwland)
(foto: Archief Gerrie Driessen)
Detail landkaart dateert 1910: perceel 70 is De Lot en Laatberg en perceel 60 Dennenkamp. (Kamp = relatief jong bouwland) (foto: Archief Gerrie Driessen) Foto: Archief Gerrie Driessen

Een in vergetelheid geraakt Groesbeeks toponiem 'De Lot en Laatberg'.

een grondstuk gelegen in de nabijheid van het huidige Klein Amerika

De toponiemen 'De Lot en Laatberg' en 'Dennenkamp' worden genoemd in een op 6 september 1881 geplaatste advertentie. Te koop aanboden wordt De Lot en Laatberg, bestaande uit Dennen - en Akkermaalsbossen en circa 3 Hectare bouwland, tezamen groot 31.90.30 HA.. Verder De Dennenkamp bestaande uit Dennen - en Akkermaalsbossen, Boswachterswoning, Erf en Boomgaard, Tuin en Bouwland, groot ca. 10 HA, tezamen 39.12.55 HA. De verkopers zijn de Hoog Wel Geboren Jonkheren Van Nispen te Zevenaar.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

Volgens het Middel Nederlandsch Handwoordenboek betekent het woord LOT onder meer: 'aandeel in land' of 'grondbezit'. LAAT wordt uitgelegd als 'horige landgebruiker' of 'een gedeeltelijk onvrije boer, die belasting betaalde aan de landheer'. Uit een op 5 januari 1911 door Jonkheer Mr. F. Van Nispen tot Sevenaer geplaatste advertentie blijkt dat De Lot en Laatberg gelegen is: 'aan den Zandweg' en de aanpalende Dennenkamp. De eerst genoemde naam is tot op heden niet getraceerd op oude landkaarten. Wel het toponiem Dennenkamp, genoemd op circa 1910 uitgegeven wandelkaarten. Het grondstuk is ingetekend tussen de Zandweg en de Biesseltsche Baan, De Knapheide, Zevendaalse Baan en de Kernsche weg.

Opmerkelijk is dat het gebied in 1570 (op de landkaart van Thomas Witteroos) vermeld staat als 'Den Brem berch' (Bremberg). Ingetekend oostelijk van 'Die Sandt Straat lopende naar Mook'. Verondersteld wordt dat de woeste grond van de Bremberg later door een 'Laat' in cultuur is gebracht (de eerder genoemde 3 hectare bouwland) waarna de naam veranderd is in 'De Lot en Laatberg'. (een vrijblijvende hypothese)

De naam wordt voor het laatst gebezigd in een op 5 januari 1911 geplaatste advertentie. VERKOPEN. 14 percelen EIKEN AKKERMAALSHOUT, 77 percelen UITGEDUNDE DENNEN en 2 DROGE DENNENBOSSEN, gelegen in de Scheibeuk aan de Zevendaalse baan, in Lot en Laatberg aan den Zandweg en in den Dennenkamp, waarvan de boswachter DE BRUIN aldaar aanwijzing doet'.