(foto: Stichting Groesbeek Airborne Vrienden)
(foto: Stichting Groesbeek Airborne Vrienden)

Aandacht voor de rol van de Royal Air Force tijdens Operatie Veritable

GROESBEEK - Stichting Groesbeek Airborne Vrienden herdenkt op vrijdag 8 februari om 11:00 uur Operatie Veritable, de geallieerde aanval door het Reichswald richting de Rijn.

Hoewel het overgrote deel van de graven op de Canadese Erebegraafplaats in Groesbeek van gesneuvelde militairen van het landleger zijn, hebben verspreid over de begraafplaats 182 vliegtuigbemanningsleden hun laatste rustplaats gekregen. Het merendeel hiervan (136) heeft de Canadese nationaliteit. De overige nationaliteiten zijn Brits en verder 1 Australiƫr en 1 Nieuw-Zeelander. Enkele kilometers hier vandaan ligt het, aanmerkelijk grotere, Reichswald War Cemetery waar de graven van ruim 700 Canadese vliegtuigbemanningsleden te vinden zijn.

Tijdens deze editie van de herdenking gaat de aandacht nadrukkelijk uit naar de rol die Royal Air Force speelde in periode voorafgaand aan, en tijdens, de massale geallieerde aanval richting de Rijn. Vaak wordt geschreven dat de bombardementen van steden als Kleve en Goch onderdeel waren van het directe aanvalsplan. Maar was dit eigenlijk wel zo? De bommenwerper waarmee Flight Officer Smalley in de nacht van 7 op 8 februari 1945 zijn laatste vlucht maakte, stortte neer in de buurt van Eindhoven. Langs het plot waar hij nu begraven ligt, vindt de herdenking plaats.
Samen met genodigden uit binnen- en buitenland is een ieder welkom deze herdenking bij te wonen. De herdenkingsceremonie op vrijdag 8 februari op de Canadese Erebegraafplaats te Groesbeek begint om 11.00 uur.