Afbeelding
Foto: Peter Hendriks

Kulturhus Kekerdom bomvol

bij presentatie Stenen Tijdperk

Foto: Peter Hendriks

KEKERDOM – Enkele honderden mensen onder wie ook afstammelingen uit Kekerdom zijn zondagmiddag getuige geweest van de presentatie en expositie van 'Het Stenen Tijdperk van Kekerdom'.

Alle gasten – meer dan verwacht – werden ontvangen met koffie/thee en gebak. Wethouder Erik Weijers van Berg en Dal verrichtte de opening met de uitdrukking 'Wie zijn geschiedenis niet kent, heeft geen toekomst'. Kennis van het verleden van de plek waar je woont of gewoond hebt en / of hebt gewerkt vergroot de betrokkenheid. Een gemeenschap kan niet zonder betrokkenheid en saamhorigheid van haar inwoners. Na een oproep zijn uit de vele Kekerdomse zolders en archieven historische foto's tevoorschijn gekomen, aldus Weijers.

"Dit stenen tijdperk heeft veel betekend voor Kekerdom. Verschillende delen van de voormalige steenfabrieken zijn gemeentelijk monument geworden zoals de Vlietberg (schoorsteen, fundering, arbeidshuisjes Tien Geboden), Groenlanden (Veldoven, trafohuisje en bunkers) en in Ooij (schoorsteen en bazenwoning)", zo besloot Weijers zijn toespraak. Vervolgens werd een historische film vertoond over stenen bakken in de eerste helft van de 20ste eeuw. Wim Ebben hield vervolgens een presentatie over zijn recent uitgegeven boek 'De Steenmakers'. Iedereen werd vervolgens getrakteerd op echte zondagse soep. De middag werd afgesloten met een presentatie aan de hand van oude foto's: het werken en wonen op de Ward en de opkomst en neergang van de steenfabrieken.