Raad beslist over haalbaarheidsonderzoek verplaatsing Mallemolen

GROESBEEK - Het college van de gemeente Berg en Dal stelt de gemeenteraad voor een onderzoek te doen naar de mogelijkheden om sociaal-cultureel centrum De Mallemolen te verplaatsen naar het centrum van Groesbeek op de locatie van Hema/Scapino.

De afgelopen jaren heeft de gemeente Berg en Dal het centrum van Groesbeek verbeterd. De laatste fase van dit project betreft onder meer de herinrichting van het marktplein en slopen van het pand waar de Scapino nu zit en voorheen de Hema. Er ligt een plan om dit pand te vervangen door een winkelgebouw met daarboven 24 appartementen.

Nu blijkt dat in De Mallemolen aanpassingen nodig zijn om aan alle duurzaamheidseisen te voldoen. En uit onderzoek door het bureau DTNP blijkt dat een centrum met een sociaal-culturele functie (de aantrekkelijkheid van) het centrum kan versterken. Ook is er geen behoefte meer aan extra winkelruimte. Wethouder Sylvia Fleuren: "Dit is een mooie kans om een compleet centrum neer te zetten waar iedere inwoner, ondernemer en bezoeker nog decennia profijt van heeft. Het centrumplan is in de eindfase. Dit is de laatste kans om die mogelijkheid te bekijken. Dit doe je niet meer als het centrumplan is afgerond."

De gemeente heeft onlangs een eerste gesprek gevoerd met de organisaties die het meest gebruik maken van De Mallemolen. Inclusief de uitbater en een vertegenwoordiging van Groesbeekse Ondernemers Vereniging (GOV) en de Business Investerings Zone (BIZ) van het winkelgebied Groesbeek. Na het besluit van de raad op 14 maart en een eerste verkenning bespreekt de gemeente met alle gebruikers van De Mallemolen en de centrumwinkeliers welke wensen zij hebben bij eventuele nieuwbouw. Uiteindelijk bepaalt de gemeenteraad of dit haalbaarheidsonderzoek er komt.
Wat betekent dit voor het marktplein? Als deze plannen doorgaan wordt het marktterrein tijdelijk opgeknapt. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de wensen van ondernemers en inwoners. "Een definitief ontwerp kunnen we nu nog niet aanleggen, omdat dit kapot gereden wordt door bouwverkeer dat nodig is bij de laatste fase van dit project. Ook verrichten we dit jaar nader onderzoek naar verkeer en parkeren in het centrum. De uitkomsten van dit onderzoek hebben ook invloed op de manier waarop het plein wordt ingericht."