Everhard Scheltinga, Els van Brunschot, Kees Lemmen, Ellen Luijks, Monique Cotteleer, Gerie van der Land, Hanneke van Stokkom, Marian van As en Gerja van Hunen dagen u uit om ook mee te doen. (foto: Judith Visser)
Everhard Scheltinga, Els van Brunschot, Kees Lemmen, Ellen Luijks, Monique Cotteleer, Gerie van der Land, Hanneke van Stokkom, Marian van As en Gerja van Hunen dagen u uit om ook mee te doen. (foto: Judith Visser) Foto: Judith Visser

IkPAS = 40 dagen zonder alcohol

Alcohol is overal

Tekst: Gerie van der Land-Zijderveld

HEUMEN - Alcohol In de sportkantine. Tijdens een lunch met vrienden. Om vijf uur, gezellig aan de keukentafel. Of tijdens het koken. Soms stiekem. Na een begrafenis of crematie, bij een geboorte, verjaardag, jubileum, receptie, diploma, bruiloft, carnaval.

Als de zon schijnt, of als het regent. Als je er de pest in hebt, of als je blij bent. Omdat het weekend is, of vakantie. Het contract is getekend, de buit binnen, of niet. Als slaapmutsje. Omdat je elkaar zo lang niet hebt gezien of omdat het zonde is om die open fles te laten staan. Je moe bent, wilt ontspannen… Alcohol. Overal.

In deze regio wordt de IKPAS-actie dit jaar voor de zevende keer gevoerd. Ieder jaar zijn er meer ambassadeurs en deelnemers. De actie gaat om bewustwording. Om erachter te komen dat je inderdaad niet veel drinkt. Of misschien toch wel. Misschien heb je onbewust een patroon ontwikkeld waarbij je vrijwel dagelijks alcohol drinkt. De actie is een pauze. Geen straf. Is goed voor je lijf Ă©n voor je brein, maakt je bewust van je alcoholgewoonte en laat je kennismaken met tal van voordelen. Welke dat zijn? Zie www.ikpas.nl en meld je aan.

Actie start op 6 maart. Initiatief: Malderburch centrum voor Welzijn, Zorg en Wonen Malden en Gezondheidscentra Samengezond Malden. www.ikpas.nl