(foto: Bert Roodbeen)
(foto: Bert Roodbeen)

Herdenking

bombardement Nijmegen

NIJMEGEN/ GROESBEEK – Nog nooit was op 22 februari de belangstelling zo groot bij de herdenking van 800 slachtoffers en duizenden gewonden van het bombardement op Nijmegen nu 75 jaar geleden bij het herdenkingsmonument 'De Schommel' aan de Marikenstraat./Raadhuishof achter het gemeentehuis.

Er waren toespraken van burgemeester Bruls, staatssecretaris Blokhuis, mevrouw Verbeet, voorzitter Nationaal Comité 4&5 mei en Addy Hendriks (toen 5,5 jaar) zij vertelde haar persoonlijke verhaal over het schuldgevoel dat zij haar broertje Jopie (3.5 jaar) in de steek zou hebben gelaten.

Het monument De Schommel werd in 2000 werd opgericht en geadopteerd door leerlingen van het Montessori College en Basisschool Montessori.Het staat symbool ter herinnering aan de 24 schoolkinderen die omkwamen. De leerlingen hadden een herdenkingsproject gemaakt met een banner met de tekst 'Wij willen 't zo houden dat wij van na de oorlog zijn' en kaarten met zelf geschreven teksten, die rond het monument werden gehangen.

Om 13.28 uur luiden de klokken en was het 2 minuten stil. Hierna volgde de kranslegging door burgemeester Bruls, staatssecretaris Blokhuis, mevrouw Verbeet, Thor, Shawn Crowley van de Amerikaanse ambassade en diverse vertegenwoordigers van provincie en gemeenten waaronder burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en burgemeester Mark Slinkman namens de gemeente Berg en Dal. Om 15.00 uur was er een Oratorium 'De pijn die blijft' in de Sint-Stevenskerk met toelichting van Bart Janssen, onder verantwoordelijkheid van Stedelijk Comité 4&5 mei.