Afbeelding
Foto:

Film Siberië Expres naar Mongolië

GROESBEEK - Deze reis gaat met de Siberië Expres van Moskou, door Mongolië naar Peking. We rijden vanuit Moskou naar Yekatarinaburg. De stad is naar Katharina de Grote genoemd. Hier staat ook de Kathedraal op het bloed. Daar is de voltallige familie Romanov bijgezet.

We rijden door het Oeralgebergte, en komen in de stad Irkoetsk in Siberië. De stad Irkoetsk is het grootste economische, culturele centrum van Oost-Siberië. Oelaan Bataar is de hoofdstad van Mongolië. De helft van de bevolking van Oelaan Bataar, 3 miljoen, woont in de hoofdstad. Hier ligt ook de Gobi-woestijn een van de droogste en grootste van Azië. We bezoeken een paar kleine povere dorpjes en overnachten in een Ger, een tent van vilt. Daarna gaan we naar het Onginklooster dat in het Nationaal park ligt. Daarvoor moeten we de Onginrivier oversteken dat kan soms nogal wat problemen geven.

In Peking bezoeken we het grote plein, het 'Plein van de Hemelse vrede'en de 'Lange muur'. Daarna gaan we naar een oud Chinees klooster met gouden Boeddhabeelden en vervolgens naar de klokkentoren en de drumtoren. Ten slotte bezoeken we het zomerpaleis waar we een demonstratie zien van kaligraveren, heel sierlijk schrijven, dat is een kunst!

De films worden vertoond op zondag 10 maart om 11.00 uur in het cultureel centrum De Mallemolen Kloosterstraat 11 in Groesbeek. De entree is twee euro, u krijgt een kopje koffie of thee gratis.