IKPAS = 40 dagen zonder alcohol

HEUMEN - In opdracht van Gezondheidscentra Samen Gezond schrijft Gerie van der Land-Zijderveld over bijzondere ontmoetingen tijdens de 40 dagenactie.

Ontmoeting

“Ik baal ervan, achteraf. Vertel het verder tegen niemand. Zeker niet tegen de kinderen. Zondagmiddag hebben we een glaasje genomen. ’t Regende pijpenstelen. Geen weer om eruit te gaan. ‘Weer voor een wijntje,’ zei ik. ‘Goed plan’, zei m’n man. Het voelde een beetje samenzweerderig.

Als twee pubers hebben we zitten overleggen. Wel doen. Niet doen. We verzonnen allerlei redenen om het wél te doen. Omdat het regende. Omdat we al 11 dagen geen alcohol dronken. Omdat we ons niet hebben laten registeren. Omdat niemand het hoeft te weten. En omdat we morgen weer zouden stoppen. ‘Een keertje, dat maakt niks uit.” En toen besloten we om het wel te doen. ‘t Voelde als spijbelen. En als je dan zo gezellig zit… Hapje erbij, ja dan zit je zo weer te pimpelen. Fles leeg, tweede open gemaakt. En dat restje gooi je dan niet weg, toch? Dus dat hebben we maandagavond bij het eten leeggemaakt en toen gezegd dat we het verder weer gaan volhouden. Dat willen we ook! Vorig jaar is het wel gelukt. 40 dagen geen druppel. We kunnen het dus wel!” Grinnikend. “Wat die actie bij mij teweeg heeft gebracht, is dat ik nu met een soort van schuldgevoel zit en ondertussen een enorm groot besef van alcoholbewustwording! En jij? Hoe gaat het met jou?” www.ikpas.nl www.alcoholinfo.nl