De eikenlaan op de Kievitshofdam. (foto: Ronald Jansen)
De eikenlaan op de Kievitshofdam. (foto: Ronald Jansen)

Kievitshofdam weer in beeld in het Heumense landschap

HEUMEN - De Kievitshofdam heeft een nieuwe start gemaakt in het Heumense Landschap. Cultuurhistorie en natuur hebben weer een nieuwe balans gekregen op dit kleine stukje grond met zo veel geschiedenis.

Dankzij de openstelling als struinroute en de opname in het wandelknooppuntennetwerk Rijk van Nijmegen Zuid is de dam en omgeving vanaf nu van dichtbij te bekijken door de wandelaar.

Na de eerste landschapsconferentie van de Gemeente Heumen in 2014 ontwikkelde het Erfgoedplatform Heumen de eerste ideeën over natuurontwikkeling in combinatie met struinroutes. De zogeheten Kievitshofdam ten noorden van Overasselt en Heumen bleek een geschikt gebied hiervoor. De dam heeft gediend als grens tussen de oude gemeenten Heumen en Overasselt en de bijbehorende poldergebieden. Een cultuurhistorisch belangwekkend stukje landschap dus.

De Kievitshofdam was tot voor kort voor wandelaars ontoegankelijk. Met hulp van de betrokken landeigenaren, Staatsbosbeheer en de Gemeente Heumen is de dam opengesteld voor wandelrecreatie én heeft de dam een groene impuls gekregen. Met hulp van de Heumense jeugd van basisschool Sint-Joris vond de aftrap voor de inrichting plaats tijdens boomfeestdag op 22 maart 2017 met de aanplant van nieuwe laanbomen. Snel daarna volgde opschoonwerkzaamheden en de aanplant van nieuwe heggen. Dit alles met ondersteuning van de Landschapsbrigade: het vrijwilligersteam van het Erfgoedplatform dat in de gemeente ook actief is met onder andere onderhoud van hoogstam boomgaarden.