(foto: Marco Cillessen)
(foto: Marco Cillessen)

Cursus Groesbeeks/Gruusbèks

GROESBEEK - Op donderdag 21 maart werd in De Mallemolen de cursus Groesbeeks afgesloten met de uitreiking van het Pepiereke Gruusbèks. Het was de achtste en laatste les van de tweede cursus Groesbeeks.

Als cursusboek werd gebruikt 'De Woordenschat van het Groesbeeks'. Met heel veel plezier hebben leden van de Siesmejénnekes de cursisten bijgestaan in onder andere de goede uitspraak van het Groesbeeks, in het goede gebruik van de lidwoorden en meervouden, in het opzeggen van Gruusbèkse versjes en sprökskes. Bovendien werd ook aandacht geschonken aan de voorlopers van het Groesbeeks: Oudnederlands en Middelnederlands. Het is altijd een openbaring om te horen hoe oud het Groesbeeks al is.

Ook werd er naar liederen geluisterd in het Groesbeeks, zoals liedjes rond vastenaovend en wasbèrre plukke. Veel cursisten konden al geweldig Groesbeeks praten, maar voor hen is het dan vooral interessant om te ervaren hoe het dialect in elkaar zit en waarom het Groesbeeks tot het Kleverlands behoort. Er is ontzettend veel gelachen toen het onderdeel 'de tegenovergestelde betekenis' aan de orde kwam.

De laatste les waren ook Wim 't Olliepitje en zijn vrouw Door aanwezig. Aandachtig werd er geluisterd naar een voordracht van Wim die in 1990 opgenomen was door Eurosound met de titel 'Oewaaah….. enne kloe.ke'. Alle cursisten hebben het begeerde diploma ontvangen. Wilma ontving van de cursisten als dank 'en onnut bloemstuk' en samen met Theo een pakket lekkere sapjes 'mè en stuk kè.s'.